Културно-историческите паметници на България – Представяне на Благой Анев

Natiurmort1280.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/Natiurmort1280.jpgБлагой Анев се занимава с графичен дизайн от близо десет години и работи в сферата на рекламата от 2006 година. Наследил окото на фотограф от своя баща, той активно се занимава с художествена и рекламна фотография. Това обаче, което не спира да го вълнува през всички години на професионална реализация е световното измерение на българската култура и нуждата от нейното популяризиране.
Непознато за широката публика, творчеството на младия специалист е пропито от духа на традициите и запечатано със средствата на съвременното изкуство. Ето защо за нас е интересно да разберем повече за неговата работа и страст към културното наследство на България.

Попитахме го какво го привлича в българските традиции и култура.
– Многообразието, това че във всеки район, във всяко градче или селце на страната можеш да намериш нещо уникално и неповторимо.

Кои български традиции сте уловил до момента? Срещат ли се подобни и извън пределите на страната?
–  В началото на тази година бях на международния кукерския фестивал „Сурва” в Перник и там направих серия от снимки на участниците. Част от снимките публикувах в един международен форум за изкуства, породиха дискусия и се оказа, че кукерски костюми се срещат и в Германия, Испания, Гърция, Румъния…

Могат ли рекламата и изкуството да вървят ръка за ръка?
– Могат, разбира се. Умелото използване на похватите на изкуството води до максимално добри постижения в рекламния бизнес.

Какво трябва да се направи, за да се популяризират паметниците на България?
–  Смятам, че аз не съм пионер в това, което съм решил да правя и не искам да бъда. Задачата, която съм си поставил е да съхраня тази „малка” част от българското културно наследство в един интерактивен архив за следващите поколения и за хората, извън пределите на страната, които се интересуват от богатството на човешката история.


РЕКЛАМА:

***

Какво по-специално бихте искали да постигнете в тази насока ?
– Имам идея да събера културно-историческите паметници на България в един общ архив, до който могат да стигнат всички любознателни хора, които се интересуват от историята на нашите земи. В момента съм в процес на сформиране на екип, с който да постигнем тази нелека задача. Като част от реализацията на този мой проект ще изпъкне сътрудничеството ми с БГ Наука, като поетапно ще представяме на читателите паметници и исторически данни за тях. Друг човек, който застава зад тази идея е баща ми Борис Анев, фотограф-художник, който дълги години работи върху това да покаже образа на българина и българското с изразните средства на фотографията и осъществява това с редица фотоизложби на тази тематика.


Европейска нощ на учените 2022 г.: