Кула от черепи: археолози променят разбирането за културата на ацтеките

REUTERS/Henry Romero
REUTERS/Henry Romero

Мексикански археолози са открили легендарната кула на ацтеките, изградена от човешки черепи. Тази находка поставя под съмнения сегашните теории за целите на такива „строежи“.

Сътрудници на мексиканския Национален институт по антропология и история (INAH) откриват, че „градивните елементи“ на легендарната кула на ацтеките са човешки черепи. По време на разкопките са намерени 676 черепа на мъже, жени и дори на деца. Защо тази находка е толкова важна за разбирането на културата на ацтеките и традициите им за човешко жертвоприношение?

Находката е била открита в близост до храма на ацтеките Темпло Майор, на територията на древния град Теночтитлан, на мястото на което сега е се намира мексиканската столица.

Историята на град Теночтитлан, който сега наброява около 200 хиляди жители, приключва през 1521 година, когато испанските конквистадори, по командването на Ернан Кортес разграбили и унищожили града.

Именно от тогава се датира първото историческо споменаване на кулата от черепи. Един от конквистадорите, който придружава Кортес – Андрес де ла Тапия, твърди, че височината на кулата е около 60 метра.


РЕКЛАМА:

***

Мястото  на кулата обаче е загубено, а свидетелството за необичайното строителството се превръща в легенда.

Археолозите са открили в миналото строежи, които частично са били изградени от човешки черепи. По-често от тях са се изграждали стени  или други архитектурни елементи.

Учените предполагат, че за изграждане на кулата от черепи може да са се използвали черепи от вражески войници, загинали в битките срещу ацтеките.

Но когато археолозите от INAH обявили своята находка, тази версия била поставено под съмнение,тъй като между черепите се намирали  такива, които са на жени и деца.

Сега специалистите разглеждат версията, според която кулата е свързана с ритуали на човешко жертвоприношение в чест на бога-слънце Уицилопочтли. Смята се, че от времето на върховният владетел Монтесума I, управлявал през XV век, хората са били принасяни в жертва на бога-слънце Уицилопочтли , за да го изпълнят със силите, за да се бори с тъмнината.

Засега учените не издигат друга теория за предназначението и целите на кулата, а разкопките на мястото на нейното откриване продължават. Фундаментът на кулата от човешки черепи все още е скрит под земята.

Превод: Женя Иванова

Източник: ТАСС


Европейска нощ на учените 2022 г.: