Кързуел твърди, че сингулярността ще се случи до 2045 г.

Прогнозите на Кързуел

Рей Кързуел, Инженерен Директор на Google, е добре известен футурист с богат опит в точните прогнози. От неговите 147 прогнози от 1990 г. насам, Кързуел твърди, че има ниво на точност от 86%. По-рано тази седмица, по време на конференцията SXSW в Остин, Тексас, Кързуел направи поредното си предсказание: технологичната сингулярност ще се случи по някое време през следващите 30 години.

В съобщение до Futurism, Кързуел твърди:

„2029 г. е логичното време, което съм прогнозирал, за момента, в който един Изкуствен интелект (ИИ) ще премине валиден тест на Тюринг и следователно ще постигне човешки нива на интелигентност. Задал съм годината 2045 за “Сингулярност”, т.е. моментът, в който ще умножим ефективната си интелигентност един милиард пъти чрез сливане с интелекта, който сме създали.”


РЕКЛАМА:

***

“До 2029 г., компютрите ще имат човешко ниво интелигентност”, казва Кързуел в интервю за SXSW.
Сингулярността е онзи момент, в който всички постижения в технологиите, особено в изкуствения интелект, ще доведат до машини, които са по-умни от хората. Времевата таблица на Кързуел за сингулярността е в съответствие с други предсказания – особено тези на главния Изпълнителен Директор на Softbank Masayoshi Son, който прогнозира, че зората на супер-интелигентните машини ще се случи до 2047 г. Но за Кързуел, процесът към тази сингулярност вече е започнал.

“Това води до компютри, имащи човешки интелект, поставянето им в мозъка ни, свързването им към облака, разширяване на това, което сме. Днес това не е просто един сценарий за бъдещето”, казва Кързуел. “То е тук, частично, и ще се ускори.”
Да се ​​страхуваме или да не се страхуваме?

Всички знаем, че това ще се случи рано или късно, но въпросът в съзнанието на почти всеки е: трябва ли човечеството да се страхува от сингулярността? Всеки знае, че когато машините станат по-умни от хората, те ще искат да завладеят света. Нали? Много от световните научни и технологични големи клечки – като Стивън Хокинг, Елън Мъск, а дори и Бил Гейтс – предупреждават за подобно бъдеще.

Е, Кързуел не мисли така. В действителност, той не е особено притеснен за сингулярността. Би било по-точно да се каже, че той я очаква с нетърпение. Това, което научната фантастика изобразява като сингулярност – моментът, в който един-единствен брилянтен ИИ поробва човечеството – е точно това: художествена литература.

“Това не е реалистично”, казва Кързуел по време на интервюто си с SXSW. “Ние не разполагаме с един или два ИИ в света. Днес имаме милиарди.”

За Кързуел, сингулярността е възможност за човечеството да се подобри. Той предвижда същата технология, която ще направи ИИ по-интелигентни, да даде тласък и на хората.
“Това, което всъщност се случва, е, че [машините] захранват всички нас”, казва по време на интервюто с SXSW Кързуел. “Те ни правят по-умни. Все още не са в телата ни, но до 2030 г., ще свържем нашия неокортекс, частта от мозъка, с която мислим, към облака.”

Тази идея е подобна на противоречивата неврална връзка на Мъск и на концепцията на председателя на Фондация XPRIZE Питър Диамандис за “мета-интелигентност”. Кързуел обяснява как тази технология може да подобри живота на хората.

“Ще имаме повече неокортекс, ще бъдем по-забавни, ще бъдем по-добри в музиката. Ще бъдем по-секси”, заяви по време на интервюто с SXSW Кързуел. “Ще илюстрираме всички онези неща, които ценим при хората, в по-голяма степен.”

За онези, които гледат на това кибернетично обществото повече като фантазия, отколкото като бъдеще, Кързуел посочва, че и в днешно време има хора с компютри в мозъците – пациенти с Паркинсон. Ето как кибернетиката прекрачва прага, казва Кързуел. И тъй като естеството на технологията е към подобряване, Кързуел прогнозира, че около 2030 ще бъдат изобретени технологии, които да навлизат в  мозъка и да помагат на паметта.

Така че, вместо визията за сингулярност на машини, завземащи света, Кързуел мисли, че това ще е едно бъдеще на несравним синтез човек-машина.

“В крайна сметка ще се отрази на всичко”, заяви по време на интервюто с SXSW Кързуел. “Ще бъдем в състояние да отговорим на физическите нужди на всички хора. Ще разширим съзнанието си и ще илюстрираме тези художествени качества, които ценим.”

 

Превод: Гергана Димитрова

Източник:


Европейска нощ на учените 2022 г.: