Крокодилските очи са оптимизирани за дебнене

Австралия е дом на два вида зловещи влечуги – сладководните и соленоводните крокодили, като последните обитават реката Дейнтри (Daintree). А знаците край нея, които призовават към внимание, не са шега. Атаките от крокодили не са твърде чести, но по няколко такива се случват всяка година, а някои са с фатален край.

Крокодилите не са ужасяващи само, защото имат големи зъби и смъртоносна захапка. Причината е, че атаката изглежда идва от нищото. Животните дебнат точно под повърхността на водата, като само очите им търсят извън нея нещо вкусно за хапване – например, някого от нас. Сега, ново проучване показва, че въпреки не чак толкова доброто зрение на крокодила, то е достатъчно добро и адаптирано към това да лежи и да чака под повърхността на водата.

Nicolas Nagloo и колеги от Университета на Западна Австралия в Кроли (Crawley) разгледали отблизо очите на три млади соленоводни и два млади сладководни крокодила. „И двата австралийски вида притежават ярко жълт ирис, вертикална зеница и относително големи лещи” – отбелязва екипът на 4-ти май в Journal of Experimental Biology. Подобни характеристики, известни още преди настоящото изследване, са полезни за виждане при слаба светлина. (Въпреки това, тези животни не виждат добре под вода.) Крокодилите са снабдени и с „подвижна ретина” с форма на цепнатина (подобно на зеницата), която помага на животните да контролират колко светлина достига окото през деня.

Дисекциите и изследванията на клетките на очите разкрили, че и двата вида имат три типа единични колбички, един вид двойна колбичка и един тип пръчица. Това означава, че животните виждат добре цветовете. Но сладководните крокодили изглежда са малко по-чувствителни към червеното, отколкото соленоводните им роднини. Това може да им помага да виждат в потоци и реки, където има повече червена светлина. И двата вида имат хоризонтална ивица на висока пространствена острота на зрението, която им позволява да „сканират” терена за жертва напред и назад, без дори да помръдват главата си.


РЕКЛАМА:

***

Странно е, че двата вида имат сходни очи, тъй като те са доста различни, обитават различни хабитати и имат различни предпочитания за жертвите си, като сладководните предпочитат по-малки животни и повече риба. Но и двата вида имат сходен стил на ловуване, при който се крият точно под повърхността на водата и сканират равната околна среда за подходяща жертва. Това проучване показва, че очите им са специализирани да оказват помощ за точно такъв тип атаки.

Превод: Росица Ташкова

Източник: www.sciencenews.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: