Кратко видео за писателят Йордан Йовков

Видео версия на нашия подкаст

Интересно ти е да изглеждаш нашата видео версия на Наука.БГ подкаст? Можеш да го направиш чрез видео плейъра по-долу.

„Майсторът на късия разказ“ Йордан Йовков е роден на 9.11.1880 г. в Жеравна. Прекарва детските и юношеските си години в родното си място, където получава основно образование. Завършва гимназия в София.Още тогава учителят му по литература му предсказва бъдеще на писател.
След дипломирането Й.Йовков живее в Добруджа, а по-късно завършва и ШЗО в Княжево, като по време на обучението си публикува и първата си творба. През 1904 г. се завръща в с. Долен извор и учителства в различни добруджански села до 1912г. , когато е мобилизиран.
Участва в Балканските войни като командир на рота. През юни 1913 г. Й.Йовков е ранен край Дойран, а месец по-късно е повишен в чин.
След войните се установява в София и работи като редактор на списание и библиотекар. През 1915г. отново е мобилизиран, а през 1916г. постъпва в редакцията на сп. „Военни известия“.
Един от най-тежките периоди в живота му е след войната. Нейният край го заварва в Добрич. След трудни дни, изпълнени с душевни терзания и материални несгоди и след като Добруджа е окупирана от румънците, минава нелегално границата и се установява във Варна, където е учител до есента на 1920г.Със застъпничество на приятели от София е назначен в българската легация в Букурещ.
Последните 10 години от живота му са изпълнени с творчески труд и изтощително напрежение, което се отразява на здравето му. През есента на 1937г. Й.Йовков заминава на лечение в Хисаря. Поради влошеното му състояние е откаран в Пловдив и опериран по спешност в Католическата болница .Открит е рак на стомаха с разсейки в напреднало, безнадеждно състояние.
Й.Йовков умира на 15.10.1937г. Погребението му в София се превръща в манифестация на народна любов и признателност.
Й.Йовков дебютира като поет. Лириката му обаче не се отличава с особено богатство и разнообразие на мотиви. Първата си белетристична творба – „Овчарова жалба“ , с подзаглавие „Старопланинска легенда“ , Й.Йовков публикува през 1910г.Годините по фронтовете на трите войни, предопределят тематиката и персонажите в по-нататъчното му творчество. Военните си творби Й. Йовков започва да печата от началото на 1913г.
В документалните си очерци Й.Йовков обективно свидетелства за войнишките делници – баталните очерци са ярки свидетелства за преживяното по време на войната.
Когато отсъства от България цели 7 години, точно тогава Й. Йовков подготвя трайното си присъствие в националния духовен и литературен живот чрез сборниците „Последна радост“, „Старопланински легенди“ , „Вечери в Антимовския хан“ , „Женско сърце“, „Ако можеха да говорят“ и романа „Чифликът край границата“, драмите „Албена“, „Боряна“, „Обикновен човек“ и комедията „Милионерът“.
70 книги на Й.Йовков са преведени на над 25 езика, а отделни негови творби – на над 37.
Критика за Й.Йовков – http://liternet.bg/library/about/j/jjovkov.htm

Източник: http://www.youtube.com/watch?v=lz3Ax5Sh3hw

Image

iovkov.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.:

Физика

Откъде електроните получават енергия, за да се въртят около атомното ядро?

Някога се смятало, че електроните обикалят около ядрото така, както планетите обикалят слънцето. Тази представа била променена от съвременната квантова механика.   Най-добрият начин да

Наука.БГ подкаст

Последно от Наука.БГ

Пластмасовият боклук в морето – спасителен сал за патогени

  Проучванията показват, че човешки патогени се прикрепват към микропластмасите в морската вода. Дали пластмасите носят популации от патогени, достатъчно плътни, за да бъдат действително опасни, и дали ги пренасят

„Бластоиди“, разработени от стволови клетки, предлагат нов метод за изследване на плодовитостта

  Новосъздадените „бластоиди“ могат да дадат на учените по-бърз и по-прост начин за изследване на ембрионалното развитие, в сравнение с оплодените човешки яйцеклетки. Изработени от човешки стволови клетки, тези бластоиди

Подобни модели на мозъчно активиране и езикова селективност, са открити при хора, говорещи 45 различни езика

  В продължение на няколко десетилетия невролозите са създали добре дефинирана карта на мозъчната „езикова мрежа“ или зоните на мозъка, които са специализирани за обработка на езика.  Намираща се главно

[ПОДКАСТ] Имало ли е фашизъм в България?

  Направи абонамент за БГ Наука – https://kupinauka.com/page/abonament Стани автор: https://nauka.bg/publikuvaj-v-sp-blgarska-nauka/ КупиНаука – онлайн магазин за научни тениски и научни колиета: http://kupinauka.com/ РЕКЛАМА: ***   Как да слушате подкаста на