Коя е Рита-Леви Монталчини

Рита Леви-Монталчини е родена на 22 април 1909 година и умира на 30 декември 2012 г. Тя е италиански Нобелов лауреат, отличена за работата си в невробиологията. Наградена е с Нобелова награда за физиология и медицина през 1986 г. заедно с колегата си Стенли Коен за откриването на фактор на нервния растеж.

На 22 април 2009 г. тя стана първият лауреат на Нобелова награда, който някога е достигнал 100-годишна възраст, и събитието беше отпразнувано в сградата на кметството на Рим. По време на смъртта си тя е била най-възрастният носител на Нобелова награда.

По време на Втората световна война тя изучава нервните клетки в  домашна лаборатория, в спалнята си. Тези изследвания допринасят за по-късното ѝ откритие – протеин, който стимулира растежа на симпатиковите и сензорни нерви. Впоследствие, този протеин започва да се нарича нервен растежен фактор.

Тези проучвания позволяват по-доброто разбиране на развитието на нервната система и довеждат до огромен напредък в изучаването на болестите на мозъка като болестта на Алцхаймер, неврологичните усложнения, свързани с диабета, и някои канцерогенни явления.


РЕКЛАМА:

***

Отличия

 

 

Семейство и житейски урок

Въпреки съпротивата на баща си, според чиито консервативни възгледи образованието пречи на ролята на жената в семейството, Леви-Монталчини успешно завършва медицина в Медицинската академия в Торино през 1936 г.

 

Политическа кариера

От 1 август 2001 г. Леви-Монталчини е пожизнен сенатор в Сената на Италианската република. Често взема участие в дебатите, известна е с умерените си леви убеждения. През 2004 г. влага научния си и личен авторитет в успешната кампания срещу решението на тогавашния министър на образованието да премахне биологичната еволюция от националния учебен план. Леви-Монталчини също оглавява фондация за правата на жените в Африка.

 

 

Ранен живот

Леви-Монталчини е родена в сефарадско еврейско семейство. Тя и нейната близначка Паола са най-малките от четирите деца. Нейните родители са артистът Адел Монталчини и Адамо Леви, електроинженер и математик.
През тийнейджърските си години е смятала, че ще стане писателка и се възхищавала на шведската писателка Селма Лагерлоф, но след като видяла свой близък приятел от семейството си, умиращ от рак на стомаха, решава да следва в Медицинското училище към Университета в Торино.

През 1936 г., тя остава в университета като помощник на Леви, но нейната академична кариера е прекъсната от „Манифеста за защита на расата” на Бенито Мусолини от 1938 г. и последвалото въвеждане на закони, забраняващи на евреите да заемат академични и професионални кариери.

 

Личен живот през 2009 г.

Леви Монталчини има по-голям брат Джино, който е починал след сърдечен удар през 1974 г. Той е един от най-известните италиански архитекти и професор в Университета в Торино. Тя има две сестри: Анна, пет години по-голяма от Рита, и Паола, близначката ѝ, популярен артист, починал на 29 септември 2000 г. на 91 години.
Леви Монталчини никога не се е омъжвала и няма деца. В едно интервю през 2006 г. тя казва: „Никога не съм имала никакво колебание или съжаление в този смисъл … Животът ми е обогатен от отлични човешки отношения, работа и интереси. Никога не съм се чувствала самотна.” Тя умира в дома си в Рим на 30 декември 2012 г. на възраст 103 години.

 

 „Жените, които промениха света, нямаха нужда да демонстрират нищо друго, освен интелигентността си.“
Le Donne che hanno cambiato il mondo, non hanno mai avuto bisogno di mostrare nulla, se non la loro intelligenza. (Rita Levi Montalcini)

 

 

Автор: Тота Асенова

Източник: Английска енциклопедия, Уикипедия


Европейска нощ на учените 2022 г.: