Космическа технология спасява животи в Непал!

Автор
Светослав Александров
NASA-Spinoff-saves-lives.jpg

Устройството „Файндър“ по време на тестове. Credit : NASA/Aubrey Gemignani

Има хора, които са настроени крайно негативни към космонавтиката. „Защо трябва да харчим толкова много пари за космос, когато имаме много други проблеми на Земята? Не е ли по-добре да решим първо земните си проблеми, преди да ходим в космоса“, питат те.

На 24 април 2015 г. земетресение с магнитуд 7.9 порази Непал – страна, която не бе подготвена за бедствие от този мащаб. Близо 300 вторични труса, един от които с магнитуд 7.4, допълнително срина инфраструктурата.

В такива моменти не може вече да се разчита на нефункционалната инфраструктура на държавата, трябва да се разчита и на помощ – включително и нетрадиционна. Устройство на НАСА бе включено в търсенето на оцелели. Става въпрос за уред, който може да засича удари на сърцето на затрупани хора под огромни купчини отломки.

Името на уреда е „Файндър“, тежи по-малко от 9 килограма и може да работи на батерия в продължение на 14 часа. Той използва микровълнов радар и е толкова прецизен, че може да направи разликата между човешко сърце и сърце на животно.


РЕКЛАМА:

***

Това е поредният път, когато космическа технология спасява пряко човешки животи! През 2010 година общо 33-ма чилийски миньори бяха в капан под земята, без възможност за спасяване. Трагедията беше предотвратена на косъм, благодарение на специална капсула, разработена от НАСА. С тази капсула миньорите бяха изведени на повърхността.

Ето защо човечеството трябва да финансира в космонавтика – тя директно помага в решаването на земните проблеми.

„Не е ли обаче това раздуване на локуми?“, ще попитат противниците на космонавтиката. „Не е ли по-добре да финансираме директно в животоспасяващи устройства, а не да ги чакаме да излезнат като страничен продукт на нещо друго?“

Светът обаче не работи по този начин. Нека да вземем един прост пример. Решаваме да инвестираме в специалисти по топлотехника и термодинамика и им даваме задача да направят по-добра фурна. И те ще направят все по-добри и все по-добри прототипи на все по-качествени фурни. Но колкото и да финансираме в такъв тип специалисти, те никога няма да измислят микровълновата фурна. Защото тя излиза от съвсем друга област, чужда на тях – от радарната технология, разработена по времето на Втората световна война.

Така е и в космонавтиката – там работят други специалисти по други специалности и от техните специалности понякога излизат прости решения, които помагат на човешкия живот. Решения, които няма да се появят наяве по друг начин.

Ето защо е важно космонавтиката да съществува – тя прави живота ни по-добър!

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: