Коронавирусът принуждава Съединените щати и Великобритания да отменят научноизследователската дейност в Антарктида

KELLY BRUNT/NATIONAL SCIENCE FOUNDATION

Пандемията от коронавирус вече отложи една лятна експедиция. Напът е да бъде отложена още една – антарктическото лято.
Националната фондация за наука (National Science Foundation) и Британското проучване на Антарктида (BAS) съобщиха наскоро, че Америка и Великобритания ще замразят повечето от техните планувани проучвания на Антарктида, включително и амбициозната съвместна кампания за изследване на ледника Туейтс, където ледената покривка е в най-голяма опасност от разтопяване.

Досега опитите да бъде предотвратено непознатият вирус да инфектира екипа на трите американски и трите британски станции на континента бяха успешни. С най-голям приоритет на агенциите за идващия сезон, по време на антарктическото лято от октомври до март, ще бъде продължаването на работата на тези станции и безопасността на екипа, казват агенциите. Научните изследвания на станциите ще продължат, но „по-дълбоката полева“ работа на отдалечени райони ще бъде отложена при всички положения, като например плановете за модернизация на станцията Макмурдо – основната американска база.

Това отлагане е доста болезнено за Международното сътрудничестово за ледника Туейтс (ITGC), най-големият експедиционен проект, който Антарктида някога е виждала. Туейтс се намира в отдалечения край на западната част на антарктическата ледена покривка и налага голяма логистическа помощ, за да могат учените да контролират и ръководят своята работа. Сезонът 2020–21 трябваше да бъде вторият за Международното сътрудничество за ледника Туейтс – и може би най-критичният.
Сега ITGC планира да изпрати само няколко подпомагащи екипа да посетят ледника, за да предпазват и поддържат екипировката, останала на леда.

„Работата на Антарктида винаги носи изненади и разочарования, но както винаги безопасността на всички е от първостепенно значение“, каза в изявление Дейвид Вон, научен директор на BAS, съобщаващо за отлагането.
Изследователите се надяват, че една година прекъсване няма да доведе до провал на техните измервания. Както Алисън Бануел, глациолог в Колорадския университет в Боулдър, се изрази: „Да се надяваме, че данните на нашите използвани уреди ще останат защитени до другата година“.


РЕКЛАМА:

***

Източник: sciencemag

Превод: Мира Велкова


Европейска нощ на учените 2022 г.: