Коментар | Как се отразява тормозът в училище върху психиката на децата?

Коментар | Как се отразява тормозът в училище върху психиката на децата?

Коментар | Как се отразява тормозът в училище върху психиката на децата?

Коментар | Как се отразява тормозът в училище върху психиката на децата?


Направи дарение на училище!***

 

Всяко едно от три деца по света се е сблъсквало с тормоз в училище. Всяко едно от три деца се превръща във възрастен, който бива преследван от тези събития, дълго след като завършва училище. Тормозът в училище е проблем, който съществува в много държави. Той може да има различни прояви – вербален, физически или кибертормоз и всеки един от тях оставя дълготрайни травми в нечие съзнание.

Докато едни хора се опитват да отстранят този проблем, други стоят отстрани и приемат ролята на наблюдатели. В много случаи това са именно хората, които работят в училищата – като учителите и тези, които са част от администрацията. Колкото и да е обсъждана тази тема през последните десетилетия, проявите на тормоз не спират да се случват. Най-често те са инициирани от деца, които имат проблеми с агресията, но не получават нужната помощ, за да се справят с тях. В други случаи обаче, някои жертви на тормоз се превръщат в тези, които тормозят други, защото използват копиращ механизъм на тяхното държание. Те правят това в опит да се защитят и да избягат от образа на жертвата.

Най-честите причини, поради които децата биват тормозени, са техните етнос, националност и цвят на кожата. Това опира до извода, че първото нещо, което виждат тези, упражняващи тормоз, е външността. Те избират за жертви хората, които изглеждат по-различно, защото в повечето случаи именно те са избягвани от останалите и по-трудно намират подкрепа. Това е и една от основните причини за кибертормоза, при който инициаторите му се опитват да наранят други хора, обиждайки черти от външността им. В проучване, проведено от „Юнеско“ през 2020 година е обявено, че над 15 процента от децата, станали жертва на тормоз, заявяват, че мишената е била именно лицето или тялото им. Това показва, че много деца са тормозени само защото изглеждат по различен начин. Нещо, което не може да се промени (като цвят на кожата) и като цяло неща, които никой не е длъжен да променя само за да се чувства в безопасност.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.