Колко катерички живеят в Сентрал Парк, Ню Йорк? Най-накрая получихме отговор

Наричани още „дървесни плъхове“, омразни в поп културата, но игнорирани като градски вредители. Скромната източна сива катерица най-накрая получава известно време в светлината на прожекторите, благодарение на първото преброяване на катериците в Сентрал Парк.

През октомври миналата година над 300 доброволци се разпръснаха из прочутото зелено пространство на Ню Йорк, покривайки повече от 840 дка в продължение на 11 дни. Тяхната цел беше да преброят всяка една катерица, която могат да видят.

Сега ръководителите на проекта разкриха резултата: в Сентрал Парк живеят около 2,373 катерици.

На кого му пука колко от гризачите с космати опашки живеят в Сентрал Парк? Организаторите на проекта за гражданска наука и разказване на истории прекарват много време в опитите си да отговорят на този въпрос за скептиците.

Отчасти, защото обикновеният вид е крайно неизучен – ние все още знаем много малко за поведението, биологията и популацията на източните сиви катерици. Например, до 2012 г. в научната литература имаше почти 30-годишна тишина по въпроса за звуковите сигнали, които видът издава, за да съобщи за опасност.


РЕКЛАМА:

***

„Някои хора обичат птици, други обичат котки. Някои хора обичат буболечки. Това може да окаже влияние върху това какво да се изучава, както и всичко друго”, казва Тадеус Макрей, биолог от университета Лий, който пише дисертацията си за предупредителните сигнали на катериците.

Катеричките са сладки, но за много от нас са толкова обичайни, че стават фон.

Алън е очарован от това как едно животно може да процъфтява толкова добре в средата на Манхатън, сърцето на най-големия град в САЩ.

Нашественици и регенератори

Характерна за източната част на Съединените щати, сивата катерица е изкоренена от Ню Йорк някъде преди 1840-те години, а по-късно отново е въведена в американските градове в средата на 19. век.

Поради способността си да се адаптира към много климатични условия и да живее заедно с хората, източната сива катерица е също така инвазивен вид в цяла Европа, както и в Южна Африка и Бермудските острови.

В Англия, източните сиви заплашват местните червени катерици, като ги оставят без храна и разпространяват парапоксвирус, смъртоносна болест, към която източните сиви са имунизирани.

И дори там, където е ендемична, източната сива катерица има деструктивно поведение. Наред с ураганите и кибератаките, те са водеща причина за прекъсване на електрозахранването в Съединените щати, според уебсайта на CyberSquirrel1, който проследява прекъсванията на захранването, свързани с катериците. През 1994 г. катериците прехапаха важни електрически линии и сложиха NASDAQ на колене, като спряха милиони сделки.

Но катериците също са жизненоважни за своите екосистеми. Всяка есен животните натрупват семена и ядки на различни места, като използват отличното си обоняние, за да намерят храната отново, когато времената са трудни. По този начин животните естествено регенерират горите. Те също са важна плячка за животни като грабливите птици, лисиците и койотите.

Накратко

Тълпата, събрана в Клуба на откривателите, ще се съгласи. Сред тях са представители на Департамента по екологични проучвания на Нюйоркския университет, Колежът на Маколеу, Център за опазване на Сентрал Парк и Департаментът за паркове и отдих в Ню Йорк, както и доброволците, които прекараха близо 400 часа в дивите земи на Сентрал Парк.

Резултатите от преброяването показаха, че 72% от катериците са били наблюдавани на земята, включително една под контейнер за отпадъци, друга се е разположила близо до немска овчарка, и – може би най-мъдрата от всички – кацнала до количка, на която се продават ядки, казва Алън. Катерицата, наблюдавана на най-високото място, била покатерена на височина 30 метра на едно дърво.

Най-гъста е популацията в „Рамбъл“ – силно залесена вътрешна част на парка.

Преброителният екип отбелязвал и поведението, както и цвета на козината. Сто седемдесет и осем катерици са записани като смело приближаващи се до хората, а 25% са наблюдавани докато се хранят.

Що се отнася до цвета, сивото доминира, представлявайки 82% от катериците, последвано от канела с 13% и черно с 3,4%.

Карта за местообитанието на катериците

За да илюстрира констатациите на екипа, картографът Натаниел Слотър проектира карта на Сентрал Парк.

Преди преброяването през октомври 2018 г., Слотър и неговият екип методично обходил територията на парка, отбелязвайки височини, водни системи, паметници и открита скала, за да създадат една от най-подробните карти на Сентрал Парк.

Разбира се, не е възможно да се знае точният брой на катериците в парка. Преброяването разчита единствено на наблюдения. Въпреки това, когато съберат финалната бройка, организаторите са взели предвид потенциалното преброяване на същото животно два пъти, както и катериците, които може да са останали скрити.

Превод: Петя Парашкевова

Източник: National Geographic


Европейска нощ на учените 2022 г.: