Колебание в орбитата на Луната може да доведе до рекордно наводнение през 2030-те години


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

Изменението на климата вече увеличи честотата и тежестта на ураганите и други екстремни метеорологични явления по света. Но на хоризонта има една по-малка и не чак толкова ударна заплаха, която обаче може да предизвика хаос по американските брегове.

В крайбрежните райони се получават наводнения от високи приливи, когато те достигнат около 60 см над среднодневния прилив и започват да наводняват улиците или да се просмукват през дъждовните канали. Тези наводнения са по-скоро неприятности, отколкото откровено бедствие, като заливат улици и домове, принуждават предприятията да затварят и причиняват преливане на септични ями – но колкото по-дълго продължават те, толкова повече щети могат да нанесат.

През 2019 г. САЩ са преживели повече от 600 наводнения, според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA). Но ново проучване, ръководено от НАСА, предупреждава, че наводненията, които причиняват големи неприятности, ще станат много по-често явление в САЩ още през 2030-те години, като по-голямата част от бреговата линия на САЩ се очаква да види три до четири пъти повече дни на такива приливи и отливи всяка година в продължение на поне десетилетие.

Проучването, публикувано на 21 юни в списание Nature Climate Change, предупреждава, че тези допълнителни дни на наводнения няма да бъдат разпределени равномерно през годината, но вероятно ще се обединят в рамките на само няколко месеца; крайбрежните райони, които сега се сблъскват само с две или три наводнения на месец, може скоро да започнат да се сблъскват с дузина или повече.
Тези продължителни сезони на крайбрежните наводнения ще доведат до сериозни смущения в живота и поминъка, ако общностите не започнат да планират справянето си с тях отсега, предупреждават изследователите.

„Това е натрупаният ефект, който ще окаже въздействие с течение на времето“, казва в изявление водещият автор на изследването Фил Томпсън, асистент в Хавайския университет. „Ако има наводнения по 10 или 15 пъти месечно, бизнесът в крайбрежните райони постоянно ще спира. Хората ще губят работата си, тъй като не могат да започнат да работят. Просмукващите се септични ями ще станат проблем за общественото здраве.“


Разбери повече за БГ Наука:

***

Какво обаче движи това прогнозирано увеличение на дните на наводненията?

Факторите са няколко. На първо място – има повишаване на морското равнище. Докато глобалното затопляне загрява атмосферата, ледниците се топят с рекордни темпове, изхвърляйки огромни количества топяща се вода в океана. В резултат на това средните глобални морски нива са се повишили с около 21 до 24 см от 1880 г. насам, като около една трета от това се е случило само през последните 25 години, според NOAA. До 2100 г. морското равнище може да се повиши някъде с от 30 см до 2,5 м над нивото, където е било през 2000 г., в зависимост от това колко добре хората ограничават емисиите на парникови газове през следващите десетилетия.

Докато повишаването на морското равнище само по себе си ще увеличи честотата на приливите и отливите, те ще получат малко помощ и от космоса – по-конкретно от Луната.
Лунната влияе на приливите и отливите, но силата на лунното притегляне не е равна от година на година; Луната всъщност има „колебание“ в своята орбита, като леко променя позицията си спрямо Земята в ритмичен 18,6-годишен цикъл. В продължение на половината от цикъла Луната потиска приливите и отливите на Земята, което води до по-ниски приливи и отливи. През другата половина на цикъла обаче високите приливи стават още по-високи, редупреждават от НАСА.

В момента сме в усилващата прилива част от цикъла; следващият усилващ приливен цикъл започва в средата на 2030-те. И заедно с това дотогава глобалното морско равнище ще се е повишило достатъчно, за да направи тези приливи по-високи от нормалните, особено обезпокоително установиха изследователите.

Чрез комбинирания ефект от повишаването на морското равнище и лунния цикъл, наводненията от приливи ще се увеличат бързо по цялото американско крайбрежие. След малко повече от десетилетие тези наводнения ще прераснат „от регионален към национален проблем, като по-голямата част от бреговете на САЩ ще бъдат засегнати“, пишат авторите. Други елементи от климатичния цикъл, като явлението Ел Ниньо, ще накарат тези дни на наводнения да се натрупват в определени части на годината, което ще доведе до цели месеци на неуморно крайбрежно наводнение.
Колкото и страшно да звучи този модел, е важно той да се разбере за целите на планирането на бъдещите мерки.

„Разбирането, че всичките събития са групирани през определен месец или може да има по-сериозно наводнение през втората половина на годината от предходната – това е полезна информация“, казва съавторът на изследването Бен Хамлингтън от NASA’s Jet Propulsion Laboratory в свое изявление.
Екстремните метеорологични събития може да привлекат цялото внимание на националните медии, докато те удрят бреговете на Америка, но наводненията при високи приливи скоро ще бъде невъзможно да бъдат игнорирани. Най-добре е да започнем да го планираме отсега, преди да е станало твърде късно, заключват авторите.

Източник: Live Science
Превод: Радослав Тодоров


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: