Археология Биология 

Кой, къде и кога изял първия картоф? Археолозите вече знаят

Учените са открили следите от най-ранната консумация на картофи в Южна Америка. Малката подробност е, че произлизат от преди близо 11 хиляди години.

Откакто картофите били донесени в Европа след “откритието” на Америка (втората половина на ХVI в.), завладели не само Стария континент, но и Азия, всъщност – целия свят.

Днешният вид Solanum tuberosum от семейство картофови (Solanaceae) е една от най-важните земеделски култури – след царевицата, ориза и пшеницата (към същия род, Solanum, принадлежат и доматът, който също сме внесли от Америка, а и патладжанът).

Между другото, именно картофът набавя необходимите въглехидрати на повече от 7,5 милиарда души в света днес.

Близо една трета от отглеждането на картофи се поема от Китай и Индия. Без картофи руснаците нямаше да ги има. В лошите последици от зависимостта от картофите се убедили ирландците, чиято популация през ХIХ паднала с десет процента поради картофена епидемия.

Няма нужда да говорим повече – без картофи е трудно да се живее.

В Полша ги използват дори за алкохол, а тежестта, която поляците придават на вида Solanum tuberosum, се вижда от основания през 1966 г. в гр. Бонин Институт за картофи, който днес е част от Полския национален институт за култивация и аклиматизация на растенията. Дълги години символичната порта там е гордо стоящ паметник на картофа.

Именно там се намира, както четем в страницата на института, “единствената в Полша in vitro банка за картофени гени, която е и една от най-големите в Европа. В този фонд са запазени близо 1600 здрави генотипа на картофи, идващи от целия свят.”

Според съвременното ни знание за картофите, те били култивирани преди около 10 000 години от жителите на Андите (дн. Перу).

Но въпреки това, както пишат в седмичника PNAS учените от Университета в Юта, Солт Лейк Сити, САЩ, индианците, жители на днешния щат Юта, са се хранили с диви картофи още преди почти 11 хил. години.

Освен това, тогавашните владетели на този район в Северна Америка не са хапвали картофите от вида Solanum tuberosum. Техен деликатес са били картофите от вида Solanum jamesii. В края на краищата, светът не се върти само около S. tuberosum.

Науката днес познава около 100 вида диви картофи и четири култивирани.

Да се върнем към Юта.

Както пишат учените, Solanum jamesii расте по целия полупустинен югозапад на САЩ в район, където се срещат границите на четири щата – Юта, Колорадо, Ню Мексико и Аризона (американците наричат този район Four Corners, понеже границите на тези щати се срещат в една точка).

Недалеч от град Ескаланте в Юта се намира археологичният обект Норт Крийк Шелтър. На около 150 м от него расте неголяма колония от Solanum jamesii, една от едва четирите в Ескаланте. Учените предположили, че прастарите индианци, които някога са обитавали Норт Крийк Шелтър, може да са яли тези картофи, а даже и да са ги отглеждали.

Впоследствие се намерили доказателства за това, че индианците са се хранили с картофи. Учените открили грудки скорбяла върху каменни съдове, които служели за приготвянето на храна и мелене на брашно преди 10,9-10,1 хил. години. Част била от Solanum jamesii.

Както пишат, следи от скорбяла, получена от картофи от този вид, са открити и на каменни съдове от преди 6,9 хил. години. Това означава, че прастарите жители на Норт Крийк Шелтър са използвали картофите Solanum jamesii в кухнята си през поне 4 хил. години.

Учените пишат, че това е най-древният случай на използването на диви картофи в кухнята на Северна Америка, който ни е известен днес.

Превод: Иван П. Петров

Източник: Gazeta Wyborcza

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts