Кои са победителите в конкурса „Моята теза в 180 секунди“

На 31 май, в препълнената Зала „Славейков“ на Френския институт в София, се състоя финалът на конкурса „Моята теза в 180 секунди“.

За втора поредна година Университетска агенция на Франкофонията и Френския институт в България организират българското издание на този международен формат, организиран за първи път през 2008 и приобщаващ всяка година все повече държави.

Конкурсът има за цел да даде възможност на настоящи или наскоро защитили докторанти да представят пред разнородна публика от неспециалисти темата на своето изследване. Всеки участник трябва в рамките на три минути да направи ясно, сбито и същевременно убедително изложение на френски език, на проблемите, по които работи.

« Моята теза в 180 секунди » е уникалната  възможност за младите учени да усъвършенстват комуникационните си способности, като същевременно запознаят по-широка публика с изследванията си. Той е и средство за представяне и популяризиране на докторантската форма на обучение.

За финала тази година бяха записани десет участника от шест университета и научни института.


РЕКЛАМА:

***

Победител в Конкурса стана докторантката от Факултета по Биотехнологии на Химикотехнологичния и металургичен университет, София, г-ца Сирин Джабер. Петчленното жури, председателствано от Директора за Централна и Източна Европа на Университетската агенция на Франкофонията, бе впечатлено от достъпния и атрактивен начин, по който тя представи изследванията са в областта на биоактивните пептиди и въздействието им върху раковите клетки. Научни ръководители на изследването са доц. Данчо Даналев и проф. Емилия Найденова. Първата награда в конкурса осигурява участие на международния финал на състезанието, който ще се проведе през м. септември в столицата на Сенегал, Дакар. Участитето на г-ца Джабер ще бъде изцяло финансирано от Университетската агенция на Франкофонията, която награди победителката и с чудесен таблет. Победителката ще има възможността да се ползава и от услугите на професионален наставник за подготовката на представянето си в Дакар.

Наградата на публиката, самолетен билет София Париж, осигурен от Еър Франс, също отиде при г-ца Джабер.

На второ място журито класира г-жа Йорданка Иванова от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за представянето на тезата ѝ върху защитата на личните данни в епохата на дигитални заплахи. Неин научен ръководител е проф. Атанас Семов. Наградата беше осигурена от френската фирма от областта на аеронавтиката, Латекоер, която наскоро откри голям завод в Южна България.

Трета в конкурса се нареди докторантката от Института по космически технологии на БАН, г-жа Десислава Ганева за представянето на работата си върху ефектите от сателитното проследяване на развитието на селскостопански култури. Тя получи награда от Френския институт в България.


Европейска нощ на учените 2022 г.: