Търсене
Close this search box.

Кои са плодовете и зеленчуците с най-висока хранителна стойност

Кои са плодовете и зеленчуците с най-висока хранителна стойност

Кои са плодовете и зеленчуците с най-висока хранителна стойност

Кои са плодовете и зеленчуците с най-висока хранителна стойност


Направи дарение на училище!



***

Чуй текста:

vegetables-1212845Стига да не прекалявате с пържените картофки, едва ли има опасност да сгрешите, ако плодовете и зеленчуците преобладават във вашето меню.

Но кои от тях са най-хранителни?

Jennifer Di Noia – изследовател от William Paterson University, която специализира в областта на общественото здраве, е съставила списък с плодове и зеленчуци, въз основа на наситеността им с хранителни вещества, за да провери кои от тях са най-силно свързани с понижен риск от хронични заболявания.

Тя ги е оценила, използвайки 17 хранителни вещества, които са от ключово значение за здравето ни: калий, фибри, протеини, калций, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, цинк и витамините A, B6, B12, C, D, E и K.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Всяка от тези храни трябвало да осигурява поне 10% от стойността на дневния прием на конкретно хранително вещество, за да бъде счетена за добър източник, а колкото повече, толкова по-добре – до 100%. Плодовете и зеленчуците, които съдържат по-малко калории и повече „биологично достъпни” хранителни вещества (т.е. какво количество от тях организмът може в действителност да усвои) се класирали по-нагоре в този списък.

Въпреки че всички имаме различни нужди, храните, които заемат първите позиции в списъка, биха били доста добро допълнение към вечерята на почти всеки. Каква е поуката? Яжте си зеленчуците – те се състоят само от хранителни вещества и вода.

Ето го и списъка на Di Noia, като най-хранителният продукт е под номер 1:

Credit: Tim Sackton, flickr (CC BY-SA 2.0)
Брюква. Credit: Tim Sackton, flickr (CC BY-SA 2.0)

41. Бял грейпфрут;
40. Сладък картоф;

39. Праз;
38. Къпина;
37. Ряпа;
36. Брюква;

35. Розов грейпфрут;
34. Лайм;
33. Портокал;
32. Зимна тиква;

31. Репички;
30. Ягоди;
29. Айсберг;

Зимна тиква
Зимна тиква

28. Лимон;
27. Домати;
26. Моркови;
25. Зеле;
24. Карфиол;
23. Алабаш;

Алабаш
Алабаш

22. Зелен лук;
21. Брюкселско зеле;
20. Тиква;
19. Броколи;
18. Рукола;
17. Червени чушки;
16. Листа от глухарче;
15. Къдраво зеле;
14. Сибирски лук;

Сибирски лук
Сибирски лук

13. Градинска жлъчка;
12. Листа от синап;
11. Листа от ряпа;
10. Листа от диво зеле;

9. Салата „Ромен” – вид маруля;
8. Магданоз;
7. Обикновена маруля;
6. Цикория;
5. Спанак;
4. Листа от цвекло;
3. Манголд (спанаково или листно цвекло);
2. Китайско зеле;
1. Поточарка (мокреш, кресон).

Кресон. Credit: HealthAliciousNess, flickr (CC BY 2.0)
Кресон. Credit: HealthAliciousNess, flickr (CC BY 2.0)

Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.