Търсене
Close this search box.

Кой език за програмиране да учим?

Кой език за програмиране да учим?

Кой език за програмиране да учим?

Кой език за програмиране да учим?


Направи дарение на училище!***

Изборът на компютърен програмен език е ключов аспект от обучението не само за начинаещите програмисти, за ученици или деца, но и за тези, които искат да боравят с advanced software програми. В повечето университети за софтуерно обучение, школи за частни уроци и курсове по програмиране, се набляга на няколко системи, които служат като основи в обучението и са и най-често употребяваните при изработването на различните социални мрежи като фейсбук, Viber messenger и други. За да се постигне максимално добро въведение в цялостния процес на обучение в тези курсове по програмиране, е от голямо значение избраният алгоритмичен език да среща максимално голямо приложение в ай ти индустрията и в най-популярните онлайн платформи. Има множество дистанционни летни и целогодишни курсове по програмиране и информатика, от които можете да се възползвате.

Кои са по-простите и по-сложните езици за програмиране?

Има два основни видове алгоритми за програмиране, които се изучават в курсовете за ит специалисти, като те включват:

  • езици за програмиране на ниско ниво – курсовете за тях позволяват на програмистите да работят директно с хардуера на компютъра, като памет, CPU и I/O (вход/изход) интерфейси. Това ги прави по-подходящи за създаване на програми на системно ниво, като операционни системи и драйвери на устройства. Езиците от ниско ниво обикновено са асемблерни или машинен код (двоични последователности от 0 и 1), въпреки че не е необичайно да видите алгоритми, като C или C++, наричани по-ниско или средно ниво, поради способността им да взаимодействат с хардуера;
  • езици на високо ниво – те са предпочитани за изучаване в курсове, защото обикновено имат удобен за хората синтаксис, което ги прави по-лесни за четене, писане и поддръжка от езиците на ниско ниво. Един техен плюс е, че те често включват функционални опции, като автоматично управление на паметта, динамично въвеждане и проверка на типа, а и са обектно ориентирани. Те могат да се използват за разработване на различни типове уеб приложения, мобилни приложения, изкуствен интелект и роботи, настолни приложения и др. Често срещани примери за алгоритмични системи от високо ниво включват Python, JavaScript, Java и Ruby.

Важно е да вземете предвид този фактор, когато изучавате определен алгоритъм за програмиране чрез курсове или онлайн уроци. По този начин, вие ще решите от какво точно се нуждаете в по-нататъшната си подготовка в тази сфера. Изборът на алгоритмична система за програмиране не е лесна задача, но благодарение на популярността на няколко основни алгоритмични системи, вие можете да заложите именно на най-популярните опции при вашето обучение в университет или школа за курсове. 

JavaScript

JavaScript е динамично въведен и интерпретиран скриптов алгоритъм, широко използван за изграждане на интерактивни и динамични уеб страници. Често се използва с HTML и CSS за създаване на фронт енд. Ако можете да щракнете, плъзнете или преместите който и да е елемент на уеб страница, има голям шанс това да е именно благодарение на JavaScript. Този програмен език захранва фронт енда на повече от 98% от уебсайтовете. Ако се интересувате от основите на уеб разработката, познаването на JavaScript е от съществено значение. То е подходящ увод и начало на всякакви курсове за програмиране, защото притежава силна приложна насоченост и математически основи и принципи, които могат да ви помогнат да се превърнете в потенциални ай ти таланти.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Python

Пайтън е език за програмиране с общо предназначение с отворен код. Той се използва широко за уеб разработка, научни изчисления, изкуствен интелект, анализ на данни и др. Той е популярен сред повечето it академии заради своя лесен за използване синтаксис и за научаване семантика. За много начинаещи, Python е най-добрият кодиращ алгоритъм за изучаване. Има многожество видео уроци, онлайн курсове, помощни материали и книги, които могат да ви помогнат при изучаването на тази алгоритмична система.

SQL

Structured Query Language (SQL) е една от малкото програми за управление и манипулиране на релационни бази данни. Това означава, че SQL е идеален за създаване, извличане, актуализиране и изтриване (CRUD) на база данни, да не говорим за управление на структурата на самата база данни. SQL е мощен инструмент за управление и анализ, което означава, че се използва широко в много индустрии. В резултат на това, той се е превърнал в стандарт за системи за управление на бази данни като MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server и др. Този алгоритъм е декларативен, което означава, че посочвате какво искате да правите с данните, а не как искате да го направите. Независимо дали се интересувате от кариера като администратор на база данни, бизнес анализатор или уеб разработчик, има голям шанс да ви се наложи да използвате SQL в даден момент, затова ще ви послужи като предимство, ако се насочите към курсове, посветени на него.

PHP

PHP е скриптов език от страна на сървъра с отворен код за уеб разработка. В момента PHP се използва в повече от 75% от уебсайтовете, като популярните системи за управление на съдържанието като WordPress са написани на PHP. Разработчиците, използващи този алгоритмичен модел, могат да взаимодействат с бази данни, за да съхраняват и извличат данни, да създават сесии и бисквитки за проследяване на потребителските взаимодействия, да обработват формуляри, да изпращат имейли и др.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.