Когато мозъкът обърква имената, то е, защото ги обича

Когато Саманта Дефлър била малка, майка ѝ често я наричала с имената на нейни роднини, дори с името на кучето: „Ребека, Джеси, Моли, Тъкър, Саманта“.

Много хора объркват имената на децата си или на приятели, но Дефлър се занимава с когнитивни научки в Колеж „Ролинс“ в Уинтър Парк, Флорида и искала да разбере защо това се случва. Затова, заедно със своите колеги Касиди Фокс, Кристин Огли и старшия изследовател Дейвид Рубин, направили проучване сред 1700 мъже и жени на различна възраст и открили, че грешките при именуването са често срещани. Почти всички понякога смесват имената на роднините и приятелите си. Откритието им било публикувано в списанието Memory & Cognition.

„Това е нормален когнитивен бъг“, казва Дефлър.

Не е свързано със слаба памет или с възрастта, а с това как мозъкът категоризира имената. То е като да имаш специални папки за имената от семейството и приятелите ти, запазени в мозъка. Когато хората използват грешно име, поразителното е, че името обикновено е от същата категория, казва Дефлър. От същата папка.


РЕКЛАМА:

***

Откроила се е група, която е особено предразположена към разбъркването на имена.

„Майките, особено майките“, отбелязва Дефлър. „Всяка майка, с която говорих, казва „Знаеш ли какво, определено съм правила това“.

Работи горе-долу така: Ръцете ти са пълни с покупки и имаш бързо нужда от помощ от някое от децата ти. Мозъка ти опитва да си спомни името от семейната папка, но вместо това може да си припомни някое сродно име, казва Нийл Мълиган, когнитивен учен от Северно калифорнийския университет в Чапел Хил.

„Докато се подготвяш да изречеш името, ти активираш не само желаното име, но и конкуриращи имена“, казва той. Преминаваш бързо през имената на всички други твои деца, запазени в семейната папка, и понякога тези сродни имена печелят.

Като класическата сцена от телевизионното предаване Приятели, когато Рос казва брачните си обети – той е накаран да повтори името на своята годеница, Емили. Вместо това казва името на своята бивша приятелка, Рейчъл.

Рос вероятно има имената както на Рейчъл, така и на Емили в папка на обичаните, от което произтича умственото объркване.

Не само обичаните хора отиват на едно място.

„Каквото куче сме имали по това време, то беше включено заедно със сестра ми Ребека и брат ми Джеси“, казва Дефлър.

Семейното куче обикновено бива сортирано при другите членове на семейството. Това, разбира се, предизвиква въпроса: Това важи ли за семейната котка?

„Много по-вероятно е да те повикат с името на кучето, отколкото с това на котката“, казва Дефлър.

Това показва, че психологически ние категоризираме името на кучето заедно с тези на останалите членове на семейството според Мълиган.

„И не правим това с имената на котките, очевидно, или на хамстерите, или на някои други животни“, казва Мълиган.

Може би заради това наричаме кучето най-добрия приятел на човека.

Превод: Никол Николова

Източник: NPR


Европейска нощ на учените 2022 г.: