Търсене
Close this search box.

КОЕ Е СЪБУДИЛО ИСЛАНДСКИЯ ВУЛКАН?

КОЕ Е СЪБУДИЛО ИСЛАНДСКИЯ ВУЛКАН?

КОЕ Е СЪБУДИЛО ИСЛАНДСКИЯ ВУЛКАН?

КОЕ Е СЪБУДИЛО ИСЛАНДСКИЯ ВУЛКАН?


Направи дарение на училище!***

Месеци на вулканично безпокойство предхождали изригванията на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл миналата пролет, показвайки какво го е пробудило от вековен сън.

Международен екип от изследователи, анализирали геофизични промени в дълго спящия вулкан, които довели до изригванията през март и април 2010 г., предполага, че магма, движеща се под вулкана, може би е предизвикала пробуждането му.

„Чрез наблюдаване на вулкани можем да разберем процесите, които ги карат да изригват”, казва съавторът на изследването Кърт Фейл от университета Уисконсин-Мадисън.

Използвайки няколко сателита и GPS системи, Фейл и колегите му наблюдавали вулкана, докато се е деформирал. Те открили, че вулканът се е издувал 11 седмици преди да изригне през март 2010 г.

„Ако наблюдаваш един вулкан десетилетия наред, ще можеш да кажеш кога се кани да изригне”, казва Фейл.


Разбери повече за БГ Наука:

***

www.sciencedaily.com

Превод: Боян Василев


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.