Китовете – какво знаем (или пък не) за тези необикновени животни

На повечето от нас е известно, че китовете са най-големите живи същества на планетата. Наред с делфините и морските свине те попадат в разред Китоподобни (Cetacea).

Еволюцията на тези интелигентни животни започва преди около 60-70 млн. години, а съвременните китоподобни се появяват преди приблизително 30 млн. години. Техните прародители от времето на еоцена постепенно се обособяват в два подвида. Баленовите китове загубват зъбите си и развиват филтриращ орган (т.нар. балени – еластични четкоподобни образувания), преминавайки към хранене с планктон. От друга страна, при зъбатите китове се появява сложен орган за подводна ехолокация, наречен сонар, който им позволява да ловуват, излъчвайки ултразвук, с който намират жертвите си сред тъмнината на океанските води.

Някои любопитни факти, които може би ще ви е интересно да научите:

  • Най-големи размери има синият кит. Дължината му може да надхвърли 30 метра (по-голяма от тази на баскетболно игрище), а теглото му е колкото на 33 слона. Максималното засега документирано тегло при представителите на сините китове е 173 тона. Освен че е най-едрото животно на Земята, синият кит е и най-шумното – звукът, който издава е от порядъка на 188 децибела и може да бъде чут на разстояние до 800 км. За сравнение, звукът на пътнически самолет е „едва” 120 децибела.
  • Поначало китовете общуват чрез сложна система от загадъчни звуци, но особено интересни са мъжките китове по време на размножителния период. Те пеят на любимите си красиви песни, които продължават средно около 20 минути. Жителите на Хавай и по крайбрежието на Карибския басейн често им се наслаждават.
  • Сивият кит изминава най-дългия миграционен път в сравнение с всички останали животни на Земята – около 20 000 км по маршрут от Аляска до крайбрежието на Мексико и обратно.
  • Гренландският кит пък е сред най-дълголетните бозайници. Той може да достигне достолепната възраст от 200 години.
  • Бременността при китовете продължава между 10 и 16 месеца. Женските обикновено раждат по едно малко като бебето се появява с опашката напред, за да не се удави. Освен това, след раждането си то започва да увеличава теглото си с впечатляващите 90 – 110 кг ежедневно.
  • Друг представител на китовете, белугата, която обитава полярните и субполярните води, е снабдена с гъвкав врат, който ѝ позволява да си мести главата. Тя е известна и с името „канарче на морето” заради нейния необичаен начин на общуване, включващ свирене, щракане и писъци.
  • Кашалотът е най-застрашен от изчезване, тъй като е жертва на масов лов. Едрата му глава заема 1/3 от тялото му и в нея се съдържат над 5 тона желеподобно, восъчно вещество – спермацет, изключително ценено в козметичната индустрия, заради което и той е преследван.
  • Клюномуцунестият кит на Кювие се гмурка най-дълбоко от всички себеподобни. Той може да достигне дълбочина от почти 3000 метра и да се задържи там над 2 часа.
  • Езикът на кита тежи около 4,7 тона.
  • И колкото и да е странно китовете също като нас могат да получат слънчево изгаряне.

За Световен ден на китовете е избрана датата 23 юли, на която през 1982 г. Международната комисия по китолова налага забрана върху лова на китове за следващите две години, 1985 и 1986 г.

Вие обаче можете да носите колие с формата на кит не само на тази дата. Или можете да разгледате богатия избор от колиета, изработени от медицинска стомана, тук.