Търсене
Close this search box.

Китайското “Изкуствено слънце“ счупва световния рекорд за най-продължителен плазмен синтез

Китайското “Изкуствено слънце“ счупва световния рекорд за най-продължителен плазмен синтез

Китайското “Изкуствено слънце“ счупва световния рекорд за най-продължителен плазмен синтез

Китайското “Изкуствено слънце“ счупва световния рекорд за най-продължителен плазмен синтез


Направи дарение на училище!***

Китайският експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST), известен също като китайското изкуствено слънце, работи от 2006 г.

 

Китайският реактор токамак “Изкуствено слънце“ е поддържал въртяща се верига от плазма, прегрята до 120 милиона градуса по Целзий (216 милиона градуса по Фаренхайт) в продължение на удивителните 1056 секунди, съобщава Институтът по физика на плазмата.
Това бие предишния рекорд за задържане на плазма от 390 секунди, поставен от токамака Tore Supra във Франция през 2003 г.

Този пробив на реактора EAST (експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак, или HT-7U) е значителен напредък за експериментите с термоядрен синтез в търсенето на начини за получаване на енергия от него.
Терминът “токамак“ (съкратено от руския израз “ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници. Реакторът е проектиран да бъде потенциално използван като почти неограничен източник на чиста енергия на Земята, съобщава агенция Синхуа.

“Неотдавнашната операция поставя солидна научна и експериментална основа за работата на термоядрения реактор“, казва в изявление Gong Xianzu, изследовател в Института по физика на плазмата към Китайската академия на науките.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Технически чертеж на реактора EAST.

 

Успехът в генерирането на използваеми количества енергия чрез ядрен синтез би променил света, но е невероятно предизвикателство за постигане. Това включва възпроизвеждане на процесите, които протичат в сърцето на звезда, където високо налягане и температура притискат атомните ядра толкова плътно, че те се сливат, за да образуват нови елементи.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 159 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.