Касини откри наводнени каньони на Титан!

Автор
Светослав Александров
titan-canyons.jpg
Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Касини“ откри дълбоки и наводнени каньони на Титан, луната на Сатурн. Въпреки че думата „наводнени“ може би не е много подходяща, тъй като каньоните не са пълни с вода, а с течни въглеводороди.

Това е първото откритие на канали на Титан, които са пълни с течности, както и първото директно наблюдение на каньони с дълбочина стотици метри.

Откритието е направено едва сега, след последващ анализ на наблюдения от „Касини“ през 2013 година. Научната статия е публикувана в списанието Geophysical Research Letters.

Тогава (през 2013 година) „Касини“ прелетя край Титан, за да го изучи със своя радарен инструмент. Автоматичната междупланетна станция фокусира своите наблюдения върху мрежата от канали Vid Flumina, която изхожда от голямото северно море Ligeia Mare.

Оказва се, че каналите са всъщност много тесни каньони, малко по-малко от километър широки, с наклони, които са по-стръмни от 40 градуса. Каньоните са доста дълбоки – от 240 до 570 метра.


РЕКЛАМА:

***

На радарните изображения каньоните изглеждат тъмни, също както метановите морета на Титан. Това накара учените да предположат, че те може би също са пълни с течност. Едва наскоро обаче учените успяха да получат директно потвърждение, че това е така. Тъмният материал може да е течност, но може и да е наситен седиментен нанос.

Радарът на „Касини“ често пъти се използва за съставянето на снимки. Но по време на облитането през 2013 година радарът беше използван като висотомер. Изследователите е трябвало да комбинират тези данни с предишни радарни изображения, за да направят новото откритие.

Наличието на такива дълбоки прорези показва, че какъвто и процес да ги е създал, той е действал доста дълго време. Може да е имало по-бърза ерозия в сравнение с тази на другите места на повърхността на Титан. Има и други вероятни сценарии, които обясняват явлението – повдигане на околния терен или промени в морското равнище.

„Вероятно комбинация от сили е допринесла за образуването на тези дълбоки каньони, но в настоящия момент е трудно да се каже до каква степен всяка от тях е била включена“, съобщава Валерио Поджиали от Римския университет, който работи по радара на „Касини“ и е водещ автор на научното проучване. „Ясно е обаче, че всяко едно описание на геологичната еволюция на Титан трябва да обясни как са се образували каньоните“.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: