Търсене
Close this search box.

Карта на град

Карта на град

Карта на град

Карта на град


Направи дарение на училище!***

Най-ранната карта на град в съвременен вид представя град Нипур в Месопотамия. Нипур е рожденото място на първото движение за мир и мястото, където са се провели първият репортаж и първото маратонско бягане. Картата, която го представя, е издълбана на глинена плочка през второто хилядолетие пр. Хр., вероятно преди 1500 г. пр. Хр. За такава стара карта мащабът е спазен доста точно. На нея са обозначени разстоянията между отделни точки. Плочката е счупена, но са останали около 4 кв.км от центъра на града, като са отбелязани градските стени, портите, главните сгради, „централният градски парк“, канали и река Ефрат. Въпреки че не е открита истинска карта на град отпреди времето на нипурската, като се има предвид умението, с което е била изработена въпросната карта, картографите от Месопотамия вероятно и преди това са правили подобни карти.

Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.