Какво „виждат“ кучетата, когато помирисват нещо

На куче, което търси изгубено дете, обикновено му се дава дреха, която да помирише. Но как „изглежда“ миризмата за кучето?

За да разберат, учените са тествали 48 кучета, половината от които имат специално полицейско или спасително обучение. В лабораторна зала учените приплъзват любимата играчка на всяко от кучетата по пода до скрити места, докато кучето чака в друга стая. След това изпитателят го довежда в изпитателната зала и посочва първоначалната точка на миризмата, нарежда на кучето: „Потърси го!“, „Донеси го!“. В едно изпитание, кучето открило своята любима играчка, или за своя изненада – непознат предмет.

Много от изненаданите кучета продължили да търсят играчката, използвана за нанасяне на пътека от миризма – индикация, че те си представят това, което очакват да намерят. Откритието е публикувано в Journal of Comparative Psychology. Както домашните, така и обучените кучета показали еднакви резултати, потвърждавайки предишни проучвания, показващи, че обучението не е задължителна предпоставка за доброто представяне на кучето.

Според предишни проучвания конете имат образи в ума си на своите стопани или на други коне – основани на звуцка на гласа на стопанина или цвиленето на конете. Но учените имат малка представа за това как са свързани миризмите с познавателните способности  при животни, които силно разчитат на тях – като кучета, слонове и плъхове. Сега поне имаме по-добра идея за нашите любимци, кучетата: те изграждат образ на това, което търсят.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Йоана Николова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: