Какво убива пеперудите монарх? – от 129 брой

Какво убива пеперудите монарх? – от 129 брой

Какво убива пеперудите монарх? – от 129 брой

Какво убива пеперудите монарх? – от 129 брой

Първоначално отговорът изглеждаше ясен – хербицидът Roundup унищожава тази красива пеперуда в Америка. Но новите доказателства започнаха спешен дебат за изясняване и на други причини.

 

Карън Оберхаузер, еколог от Университета в Минесота, започва да се опасява за бъдещето на пеперудата монарх още през зимата на 1996-1997 г., по време на експедиция на около 100 километра северозападно от Мексико Сити. Почти цялата популация на тези пеперуди в района е съсредоточена на това място и в няколко гори наблизо – едва около 18 ценни хектара. Опасенията на Карън са, че едно внезапно торнадо или незаконна сеч, могат да заличат напълно мястото. “Това ме накара да осъзная колко изключително уязвими са те“, спомня си тя.

Тази гора е началото на забележителната им годишна миграция, откъдето през лятото отлитат на север към Канада и всяка зима се връщат обратно в Мексико. По пътя им се хранят и размножават из стопанствата в Средния Запад, близо до дома на Оберхаузер. През годините след онова посещение в гората тя започва да подозира, че регионът й се е превърнал в опасност за монарха. Земеделските стопанства там пръскат царевичните и соевите плантации с препарата за унищожаване на плевели Roundup.
Химикалът обаче убива и растение, което е важно за монарсите, наречено Асклепиас (Asclepias), върху което пеперудите снасят яйцата си, а това е и единственото растение, с което техните гъсеници се хранят.

 

Цялата статия може да четете след като сте се абонирали за списанието (имате абонамент – четете тук).

Повече за абонамента вижте на този линк – https://nauka.bg/abonament/

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.