Какво трябва да знаете за ухапванията от змии от вида Agkistrodon contortrix

Какво трябва да знаете за ухапванията от змии от вида Agkistrodon contortrix

Какво трябва да знаете за ухапванията от змии от вида Agkistrodon contortrix

Какво трябва да знаете за ухапванията от змии от вида Agkistrodon contortrix


Направи дарение на училище!***

Разпространена в източната част на Северна Америка и експерт в маскировката, тази отровна змия може да изненада нищо неподозиращия турист с ужасно ухапване.

 

Змиите от вида Agkistrodon contortrix излизат през лятото. Срещат се изцяло в източната и южната част на САЩ и лесно могат да оцелеят в застроени райони, като например, крайградски квартали, което е една от причините този вид да е отговорен за най-много ухапвания от отровни змии всяка година. 

Тези ухапвания се увеличават с повишаването на температурите – наскоро публикувано проучване, проследяващо посещенията в спешното отделение в Джорджия, установи, че с всеки повишен градус на температурата, ухапванията от отровни змии стават все по-чести.

Ето какво трябва да знаете за змията, вирееща в топлото време, и какво да правите, ако ви ухапе.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Какво точно представлява Agkistrodon contortrix

Северноамериканската Agkistrodon contortrix е вид усойница. Усойниците имат вдлъбнатини за отчитане на топлина между очите и ноздрите. Това им позволява да откриват топлокръвни животни в тъмнината на нощта.

Смъртните случаи от техни ухапвания са изключително редки. Повечето от тях могат да бъдат излекувани чрез посещение в болница, но в много щати Agkistrodon contortrix се смятат за най-опасните змии, тъй като е доста вероятно да ухапят или да бъдат открити в близост до човешки жилища.

Можете да я разпознаете по медно оцветената ѝ глава. Телата им със светъл загар, които могат да достигнат дължина над три метра, са пресечени с тъмнокафяви ивици, наподобяващи формата на пясъчен часовник.

 

 

Къде се намират те? 

Agkistrodon contortrix имат широк обхват в САЩ, като се срещат в цялата източна и централна част на страната. Те са широко разпространени, защото могат да живеят в разнообразни местообитания – от гористи местности до планини. Това, което прави тези змии особена заплаха за хората, е афинитетът им към сметища, купчини дървени стърготини или стари изоставени сгради.

Техните светло- и тъмнокафяви цветове ги правят експерти в маскировката. Макар че не са особено агресивни, змиите могат да се уплашат и да ухапят нищо неподозиращия минувач.

През горещите летни месеци Agkistrodon contortrix са склонни да бъдат активни нощем и ловуват плячка само през тази част на денонощието. Въпреки това, когато температурите започнат да падат през есенните месеци, те се срещат по-често през деня. Според щата Пенсилвания, топлите и влажни нощи след дъжд са най-подходящото време за наблюдение на Agkistrodon contortrix.

 

Кой се намира в опастност? 

Ухапванията от Agkistrodon contortrix могат да бъдат изключително болезнени, но те рядко са фатални. Всяка година в САЩ около 7000-8000 души биват ухапани от отровни змии. Децата или хората със слаба имунна система са изправени пред по-висок риск от отровата и усложнения по време на лечението. Възможно е да настъпи локална загуба на тъкани около ухапаната плът, а вторични усложнения могат да възникнат само в случай на инфекции.

В информационен лист за Agkistrodon contortrix от Музея на природните науки в Северна Каролина се отбелязва, че за хората, които живеят в близост до гористи местности или други екосистеми, „елиминирането на възможността за поява на змия е практически невъзможно“. 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че работниците на открито, които стъпват върху или в близост до този вид змия, е най-вероятно да бъдат ухапани.

 

Как се лекуват ухапванията? 

Не всички ухапвания от Agkistrodon contortrix изискват противоотрова. 

Проучване от 2010 г., публикувано в списание на Американския колеж на хирурзите, проследява 88 ухапвания от Agkistrodon contortrix при пациенти, наблюдавани от 1995 до 2010 г. Нито един от тези излекувани пациенти не е получил противоотрова или операция, а вместо това, са били подложени на лечение от болка и подуване.  

Макар че ухапванията от отровни змии могат да бъдат опасни, използването на противоотрова също крие риск от усложнения. Незабавните алергични реакции понякога могат да доведат до анафилаксия, а лечението може да доведе до по-нататъшно заболяване. 

 

Зачестяват ли ухапванията от Agkistrodon contortrix

Според проучване, проведено от 2000 до 2013 г. от Американската академия по педиатрия, да – при децата (досега не са извършвани проучвания върху възрастни). Проучването открива, че в рамките на 13-годишния период, сигналите за ухапвания от Agkistrodon contortrix са се увеличили със 137%. Всяка година в САЩ се съобщава за над 1300 ухапвания от змии при децата, като 39% от тях са именно от Agkistrodon contortrix.

Експерти предполагат, че създалите се от човека условия като загуба на местообитание, урбанизация и изменение на климата са изтласкали отровните змии в предградията и по-далеч на север.

 

Какво трябва да направя, ако ме ухапе? 

Отровните зъби на Agkistrodon contortrix нанасят остри и болезнени ухапвания, а отровата може да причини зачервяване, подуване и изтръпване. Свалете всички стегнати бижута или дрехи, които могат да ограничат притока на кръв, когато крайникът започне да се подува. 

Центърът за контрол на заболяванията препоръчва да се потърси медицинска помощ възможно най-бързо. Запазването на спокойствие и неподвижност може да помогне за спиране на разпространението на отровата и също така е важно да се отбележи видът на змията, ако това е възможно, за да могат лекарите да използват по-ефективни лечения. 

(И не, не можете да изсмучете отровата от раната.)

 

Превод: Петя Апостолова

Източник: https://www.nationalgeographic.com/animals/article/copperhead-snake-bites-venom 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.