Търсене
Close this search box.

Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина


Направи дарение на училище!***

 

Какво е серотонин?

Серотонинът е химично вещество, което се произвежда от нервните клетки. Той представлява моноаминен невротрансмитер, или с други думи – пренася сигнали между вашите нервни клетки. Серотонинът присъства най-вече в храносмилателната система, въпреки че може да се открие и в кръвните тромбоцити, както и в цялата централна нервна система.

Серотонинът се произвежда от есенциалната аминокиселина триптофан. Тялото ви си набавя тази аминокиселина чрез вашата диета и често се среща в храни като ядки, сирене и червено месо. Дефицитът на триптофан може да доведе до по-ниски нива на серотонин, а това може да доведе до смущения на настроението, като тревожност или депресия.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Какво предизвиква серотонинът?

Серотонинът влияе на всяка част от вашето тяло, от емоциите до двигателните ви умения. Той се счита за естествен стабилизатор на настроението. Това е веществото, което ви помага при съня, храненето и храносмилането. Серотонинът също така помага за още един куп положителни ефекти – намалява депресията, регулира тревожността, лекува рани, поддържа здравето на костите.

А ето как точно серотонинът действа в различни функции в тялото ви:

Движения на червата: Серотонинът се намира главно в стомаха и червата на тялото. Той помага да контролирате движенията и функцията на червата.

Настроение: Смята се, че серотонинът в мозъка регулира тревожността, щастието и настроението. Докато ниските му нива са свързани с депресия.

Гадене: Серотонинът е част от причините за гадене. Причината за това е, че производството на серотонин се повишава, за да изтласка по-бързо вредната или разстройваща храна при диария. Той същевременно се увеличава и в кръвта, което стимулира тази част от мозъка, която контролира гаденето.

Сън: Това вещество е отговорно за стимулирането на частите от мозъка, контролиращи съня и събуждането. Дали спите или се събуждате зависи от това коя точно област е стимулирана и кой серотонинов рецептор се използва.

Съсирване на кръвта: Кръвните тромбоцити освобождават серотонин, за да помогнат за заздравяването на рани. Серотонинът кара малките артерии да се стесняват, помагайки за образуването на кръвни съсиреци.

Здраве на костите: Серотонинът играе роля и за здравето на костите. Значително високите нива на серотонин в костите могат да доведат до остеопороза, което прави костите по-слаби.

 

 

Серотонин и психично здраве

Серотонинът помага да регулирате настроението си по естествен начин. Когато нивата на серотонин са нормални, вие се чувствате по-щастливи, по-спокойни, по-фокусирани и по-емоционално стабилни.
Проучване от 2007 г. установи, че хората с депресия, тревожност и безсъние често имат ниски нива на серотонин.

Възникнали са и някои незначителни разногласия относно ролята, която серотонинът играе за психичното здраве. Някои изследователи в по-стари проучвания поставят под въпрос дали повишаването или намаляването на серотонина може да повлияе на депресията. Но по-новите изследвания потвърждават, че е така. Например, изследване върху животни от 2016 г. проучва мишки без серотонинови авторецептори, които инхибират секреция на серотонин. Без тези авторецептори, мишките са имали по-високи нива на серотонин в мозъците си. Изследователите откриват, че тези мишки проявяват по-малко тревожност и поведение, свързано с депресия.

 

Нормални граници за нивата на серотонин

Обикновено нормалният диапазон за нивата на серотонин в кръвта ви е 101-283 нанограма на милилитър (ng/mL). Този еталон обаче може да се различава леко в зависимост от измерванията и тестваните проби, така че е най-добре да говорите с Вашия лекар за конкретни резултати от теста.

Твърде високите нива на серотонин може да са признак на карциноиден синдром. Това включва група симптоми, свързани с тумори на тънкото и дебелото черво, апандисита и  бронхиалните тръби.
Лекарят може да направи кръвен тест за измерване на нивата на серотонин в кръвта ви, за да диагностицира заболяването или да го изключи.

 

Как се лекува дефицит на серотонин?

Можете да увеличите нивата на серотонин чрез лекарства и по-естествени начини. Ниските нива на серотонин в мозъка могат да причинят депресия, тревожност и проблеми със съня. Много лекари предписват т. нар. селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин (SSRI) за лечение на депресия. Той е най-често предписваният вид антидепресанти. SSRI повишават нивата на серотонин в мозъка, като блокират реабсорбцията на химикала, така че повече от него остава активен.

Когато приемате серотонинови лекарства, не трябва да използвате други лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар. Смесването на лекарства може да ви изложи на риск от серотонинов синдром, причиняващ диария, главоболие, температура, мускулна схванатост и високо кръвно налягане.

 

Естествени бустери на серотонин

Освен SSRI, следните фактори могат също да повишат нивата на серотонин, според статия, публикувана в Journal of Psychiatry and Neuroscience:

Излагане на ярка светлина: Слънчевата светлина или светлинната терапия обикновено са препоръчителни средства за лечение на сезонна депресия. 

Физически упражнения: Редовните упражнения могат да имат ефект за повишаване на настроението.

Здравословна диета: Храните, които могат да повишат нивата на серотонин, включват яйца, сирене, пуешко, ядки, сьомга, тофу и ананас.

Медитация: Медитацията може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи положителния поглед върху живота, което може значително да повиши нивата на серотонин.

 

В заключение

Серотонинът засяга всяка част от тялото ви, той е отговорен за много от важните функции, които го ръководят през деня. Ако нивата ви не са в баланс, това може да повлияе на вашето психическо, физическо и емоционално благополучие. А понякога дисбалансът на серотонина може да доведе и до по-сериозни проблеми, ако не се предприемат мерки. Затова е важно да обърнете внимание на тялото си и да говорите с Вашия лекар за всякакви притеснения.

 

За да си напомняте винаги колко е прекрасно усещането на щастие и спокойствие, можете да си поръчате нашето колие „Молекулата на серотонина“ и да го носите навсякъде със себе си за късмет и позитивно настроение. Или пък да си изберете някой от другите ни продукти с този така важен хормон – тениски, гривни или цели комплекти бижута, чаши, еко чанти от тук. 

 

Комплект колие + обици Серотонин – хормонът на щастието

 

Източник: healthline.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.