Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина

Какво трябва да знаем за серотонина


Направи дарение на училище!***

 

Какво е серотонин?

Серотонинът е химично вещество, което се произвежда от нервните клетки. Той представлява моноаминен невротрансмитер, или с други думи – пренася сигнали между вашите нервни клетки. Серотонинът присъства най-вече в храносмилателната система, въпреки че може да се открие и в кръвните тромбоцити, както и в цялата централна нервна система.

Серотонинът се произвежда от есенциалната аминокиселина триптофан. Тялото ви си набавя тази аминокиселина чрез вашата диета и често се среща в храни като ядки, сирене и червено месо. Дефицитът на триптофан може да доведе до по-ниски нива на серотонин, а това може да доведе до смущения на настроението, като тревожност или депресия.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Какво предизвиква серотонинът?

Серотонинът влияе на всяка част от вашето тяло, от емоциите до двигателните ви умения. Той се счита за естествен стабилизатор на настроението. Това е веществото, което ви помага при съня, храненето и храносмилането. Серотонинът също така помага за още един куп положителни ефекти – намалява депресията, регулира тревожността, лекува рани, поддържа здравето на костите.

А ето как точно серотонинът действа в различни функции в тялото ви:

Движения на червата: Серотонинът се намира главно в стомаха и червата на тялото. Той помага да контролирате движенията и функцията на червата.

Настроение: Смята се, че серотонинът в мозъка регулира тревожността, щастието и настроението. Докато ниските му нива са свързани с депресия.

Гадене: Серотонинът е част от причините за гадене. Причината за това е, че производството на серотонин се повишава, за да изтласка по-бързо вредната или разстройваща храна при диария. Той същевременно се увеличава и в кръвта, което стимулира тази част от мозъка, която контролира гаденето.

Сън: Това вещество е отговорно за стимулирането на частите от мозъка, контролиращи съня и събуждането. Дали спите или се събуждате зависи от това коя точно област е стимулирана и кой серотонинов рецептор се използва.

Съсирване на кръвта: Кръвните тромбоцити освобождават серотонин, за да помогнат за заздравяването на рани. Серотонинът кара малките артерии да се стесняват, помагайки за образуването на кръвни съсиреци.

Здраве на костите: Серотонинът играе роля и за здравето на костите. Значително високите нива на серотонин в костите могат да доведат до остеопороза, което прави костите по-слаби.

 

 

Серотонин и психично здраве

Серотонинът помага да регулирате настроението си по естествен начин. Когато нивата на серотонин са нормални, вие се чувствате по-щастливи, по-спокойни, по-фокусирани и по-емоционално стабилни.
Проучване от 2007 г. установи, че хората с депресия, тревожност и безсъние често имат ниски нива на серотонин.

Възникнали са и някои незначителни разногласия относно ролята, която серотонинът играе за психичното здраве. Някои изследователи в по-стари проучвания поставят под въпрос дали повишаването или намаляването на серотонина може да повлияе на депресията. Но по-новите изследвания потвърждават, че е така. Например, изследване върху животни от 2016 г. проучва мишки без серотонинови авторецептори, които инхибират секреция на серотонин. Без тези авторецептори, мишките са имали по-високи нива на серотонин в мозъците си. Изследователите откриват, че тези мишки проявяват по-малко тревожност и поведение, свързано с депресия.

 

Нормални граници за нивата на серотонин

Обикновено нормалният диапазон за нивата на серотонин в кръвта ви е 101-283 нанограма на милилитър (ng/mL). Този еталон обаче може да се различава леко в зависимост от измерванията и тестваните проби, така че е най-добре да говорите с Вашия лекар за конкретни резултати от теста.

Твърде високите нива на серотонин може да са признак на карциноиден синдром. Това включва група симптоми, свързани с тумори на тънкото и дебелото черво, апандисита и  бронхиалните тръби.
Лекарят може да направи кръвен тест за измерване на нивата на серотонин в кръвта ви, за да диагностицира заболяването или да го изключи.

 

Как се лекува дефицит на серотонин?

Можете да увеличите нивата на серотонин чрез лекарства и по-естествени начини. Ниските нива на серотонин в мозъка могат да причинят депресия, тревожност и проблеми със съня. Много лекари предписват т. нар. селективен инхибитор на обратното захващане на серотонин (SSRI) за лечение на депресия. Той е най-често предписваният вид антидепресанти. SSRI повишават нивата на серотонин в мозъка, като блокират реабсорбцията на химикала, така че повече от него остава активен.

Когато приемате серотонинови лекарства, не трябва да използвате други лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар. Смесването на лекарства може да ви изложи на риск от серотонинов синдром, причиняващ диария, главоболие, температура, мускулна схванатост и високо кръвно налягане.

 

Естествени бустери на серотонин

Освен SSRI, следните фактори могат също да повишат нивата на серотонин, според статия, публикувана в Journal of Psychiatry and Neuroscience:

Излагане на ярка светлина: Слънчевата светлина или светлинната терапия обикновено са препоръчителни средства за лечение на сезонна депресия. 

Физически упражнения: Редовните упражнения могат да имат ефект за повишаване на настроението.

Здравословна диета: Храните, които могат да повишат нивата на серотонин, включват яйца, сирене, пуешко, ядки, сьомга, тофу и ананас.

Медитация: Медитацията може да помогне за облекчаване на стреса и да насърчи положителния поглед върху живота, което може значително да повиши нивата на серотонин.

 

В заключение

Серотонинът засяга всяка част от тялото ви, той е отговорен за много от важните функции, които го ръководят през деня. Ако нивата ви не са в баланс, това може да повлияе на вашето психическо, физическо и емоционално благополучие. А понякога дисбалансът на серотонина може да доведе и до по-сериозни проблеми, ако не се предприемат мерки. Затова е важно да обърнете внимание на тялото си и да говорите с Вашия лекар за всякакви притеснения.

 

За да си напомняте винаги колко е прекрасно усещането на щастие и спокойствие, можете да си поръчате нашето колие „Молекулата на серотонина“ и да го носите навсякъде със себе си за късмет и позитивно настроение. Или пък да си изберете някой от другите ни продукти с този така важен хормон – тениски, гривни или цели комплекти бижута, чаши, еко чанти от тук. 

 

Комплект колие + обици Серотонин – хормонът на щастието

 

Източник: healthline.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.