Какво ще се случи, ако попаднете в черна дупка?

Черната дупка е огромна, колабирала звезда. Тя е толкова плътна, че дори светлината не може да избяга от гравитацията ѝ. Затова може би очаквате да бъдете размазани. Но в действителност, съдбата ви може да бъде дори по-странна. Най-коварните черни дупки са малките. Ако паднете в тях с главата напред, гравитационното притегляне ще бъде по-силно откъм главата ви, отколкото откъм краката и ще се разтеглите като спагети. Това ще боли… временно.

Но ако черната дупка е голяма, то притеглянето ще бъде относително равномерно. Вместо да се разтеглите, може да бъдете изпепелени. Всеки, който ви гледа как навлизате в черната дупка, ще ви види да достигате до ръба и да изгаряте докрай. Това е така, защото във Вселената информацията не може да бъде губена, затова трябва да бъдете унищожен, преди да навлезете в дупката. Но от ваша гледна точка, можете да преминете границата на дупката, без да усетите абсолютно нищо. Странното е, че и двете истории са верни, в зависимост от това кого питате. Възможно е никога да не успеем са кажем коя история е истина. Реалността зависи от наблюдаващия я.

Нека засега просто се насладим на реалистичната симулация на пътешествие в черна дупка, създадена от проф. Андрю Хамилтън от Университета на Колорадо:


РЕКЛАМА:

***

Journey into a Schwarzschild black hole from Andrew Hamilton on Vimeo.

 

Превод: Росица Ташкова

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: