Какво ще е отражението на радиоактивното облъчване върху японците?

( by Lauren Schenkman on 16 March 2011, 3:34 PM )
Каква е най-високата интензивност на радиацията, измерена досега? Как радиацията ще засегне населението на Япония? Колко хора би могла да го убие?

Въпросите са зададени от Ройтерс на сп. Science.

Не забравяйте, че в новините се споменава за отчитане на нивата на радиационото облъчване в два варианта – в милисиверти (мСв), което се равнява на една хилядна от сиверта и микросиверти (μSv), което е една милионна част от сиверта. Така че, 3000 μSv / ч се равнява на 3 мСв / ч, равно на около 300 рентгенови снимки на гърдите или на едно сканиране на главата.

Според в-к ”Ню Йорк Таймс”, последната най-нова версия е, че нивото на радиоактивност е достигнало 400 мСв.

Хората са в най-голям риск от радиация в района на АЕЦ Fukushima Daiichi. Това са работниците, които се опитват да поддържат нещата там под контрол. Ефектите от радиацията върху здравето им зависи от това колко близо са те до радиоактивните източници в централата и за колко време стоят до тях. Най-силната радиация в завода е ок. 400 мСв за час около реактори 2, 3 и 4. Според Питър Бърнс, бивш главен изпълнителен директор на австралийската Агенция за радиационна защита и ядрена безопасност, срокът, препоръчан от международната общност за работниците, занимаващи се с ядрени произшествия е 100 мСв. Работниците ще ги достигнат само за 15 минути. Ефектите, които са трудно забележими са свързани с повишен риск от развитие на различни ракови заболявания след време.


РЕКЛАМА:

***

Ограничаването на експозицията на радиоактивното излъчване на работниците е изключително важно, ако са изложен на радиация. Ако те са подложени на радиационно лъчение, само след ок. два часа и половина ще натрупат в телата си 1000 мСв и ще започнете да се чувстват болни.

Ако човек остане в радиационната зон в продължение на 15 часа, той вероятно ще умре в рамките на един месец след това.

Но колкото по-далеч от източника на излъчване се намира човек, дозата радиоактивно облъчване, получена за единица време пада, поради което японското правителство е евакуирало района около авариралата атомна електроцентрала.

В рамките на 20-километровия периметър, който е бил евакуиран, нивата на радиоактивност са достигнали 0.33 мСв на час, което се равнява на три рентгенови снимки на гърдите.

Ако човек остане там цял ден, дозата на радиационното му облъчване ще се равнява на сканиране на негов орган.

Нека припомним, че петима доброволци вече починаха, а двадесет и двама са тежко облъчени. Те са натрупали радиация, която би трябвало да натрупат за около 150 години.

Неделин Бояджиев

По материали от:
http://news.sciencemag.org/


Европейска нощ на учените 2022 г.: