Търсене
Close this search box.

Как и за какво се приема Ефизол

Как и за какво се приема Ефизол

Как и за какво се приема Ефизол

Как и за какво се приема Ефизол


Направи дарение на училище!***

Надали съществува човек, който да не се е сблъсквал с дискомфорта от дразнещо и болно гърло. Това състояние е много неприятно, защото създава дразнене при преглъщане, хранене, води до изсушаване на устната кухина и сигнализира за протичащо възпаление и наличие на бактерии. Ако не се вземат мерки може да прерасне в по-сериозни инфекции и състояния, съпроводени с болка – фарингит, ларингит, ангина. 

Има множество методи за справяне с този проблем по натурален начин – чрез народни лекове, билкови чайове, мед, различни компреси, но те не винаги успяват да овладеят състоянието и за разрешаване на комплицираната ситуация, трябва да се предприемат други мерки.

Както във физическите, така и в онлайн търговските обекти, предоставящи лекарствени продукти, можете да откриете подходящи предложения за гърлобол, които да закупите без рецепта. Като ефикасно такова, достъпно в интернет пространството, се отличава Ефизол, споделят от онлайн аптеките.

Какво представлява Ефизол и за какво помага

ефизол

Ефизол е комбиниран лекарствен продукт, чието действие е антибактериално и антисептично, осигуряващо овладяването на инфекции и използващо се за лечение на болно гърло. Най-често причина за това е наличието на гъбични колонии, които се размножават и възпаляват една от най-уязвимите части в човешкото тяло, а именно устната кухина.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Използва се при следните състояния:

 • При възпалителни процеси в устната кухина;
 • При кандидоза, причинена от гъбички;
 • Като следоперативна профилактика в оралната област;
 • За лечение на зачервено и възпалено гърло;
 • При наличие на гнойни налепи;
 • При фарингит, ларингит;
 • Този медикамент се комбинира с други лекарствени продукти и помага при кашлица.

Ефизол е лекарство, което успешно се бори с неблагоприятните причинители на горепосочените симптоми. То ги разрушава, уврежда клетъчните им мембрани и възпрепятства развитието и размножаването им. Съдържанието на Витамин C намалява възможността за кървене и подсилва кръвоносните съдове. Освен това този витамин действа като антиоксидант на протичащите вътреклетъчни процеси и намалява алергиите.

Действието му е локално, а комбинирането му с антибиотици, пробиотици и пребиотици действа благоприятно за овладяване на състоянието.

Как се приема Ефизол и в каква дозировка

Ефизол следва да се приема спрямо посочените от производителя в листовката препоръчителни дози или по препоръка на вашия лекуващ лекар. В период от 24 часа можете да приемете чрез смучене до 10 таблетки, като интензитетът трябва да бъде между 2-3 часа. След като сте приели Ефизол не трябва да консумирате храни и напитки, за да могат активните съставки да проникнат чрез слюнката и да се абсорбират в лигавицата и локалното действие да започне. Лечението с това лекарство за смучене е препоръчително да се извършва максимално седем дни, като при продължаване на симптомите да се преустанови приема му и да се започне нов лекарствен продукт. Прекомерната употреба може да повлияе на бактериалната флора в устната кухина.

Ефизол се предлага в голяма и малка опаковка, като голямата съдържа 40 таблетки, а малката – 20. 

Какво трябва да знаем преди да приемаме Ефизол

Преди да започнете приема му, трябва да съобразите няколко условия:

 • Ако сте алергични към аскорбинова киселина или деквалиниев хлорид, явяващи се активните съставки в Ефизол, не трябва да започвате прием;
 • Ако възпалението, което притежавате към момента, е много болезнено, следва да комбинирате Ефизол с обезболяващо лекарство или да предприемете такова с посочения ефект;
 • Ако инфекцията ви се задълбочава и разпространява към дихателните пътища, задължително трябва да дискутирате казуса с лекуващия лекар, за да се предприеме по-сериозно антибиотично лечение;
 • Ако получите алергична реакция, веднага трябва да преустановите приема;
 • Ако по време на приема употребявате и други лекарствени продукти, е добре да го съгласувате с лекар;
 • Ако имате занижено ниво на калий и приемате лекарства за балансиране на количеството, не е препоръчително да употребявате този медикамент, защото е възможно да увредите кожата и да възникнат нарушения в стомашно-чревния тракт;
 • При бременност трябва да съгласувате с АГ дали да започнете употреба на лекарството. Няма данни как Ефизол действа на бременни жени, поради което трябва да подходите със значително внимание;
 • Продуктът е подходящ за деца над 4 годишна възраст. Влиянието му върху детското здраве е положително, а приятният какаов вкус помага за възприемането му от страна на детето.

Какво е съдържанието на Ефизол

Продуктът съдържа деквалиниев хлорид и аскорбинова киселина, които действат положително върху размножаването на микроорганизмите и го стопират. По този начин инфекцията спира да се разраства и симптоматиката не се задълбочава. В комбинация с витамин C, Ефизол предоставя противовъзпалително действие, помагащо в редица случаи. 

Освен тези две активни съставки, в съдържанието се включват: захароза, глюкоза, лактоза монохидрат. Под формата на таблетки за смучене, локалното действие е ефикасно. Деквалиниевият хлорид е амониева сол действа срещу вредните микроорганизми. Помага за унищожаването на бактерии, които имат гноероден характер.

В случай че сте наясно с непоносимостта си към някои от посочените захари, е добре да не предприемате употребата на продукта.

Какви нежелани реакции може да има при Ефизол

Продуктът се понася много добре от повечето хора и не причинява тежки странични ефекти. Въпреки това, както при всяко лекарство, така и тук, е възможно да възникнат нежелани реакции. 

В редки случаи може да предизвика повръщане, гадене или позиви за повръщане. При наличие на алергия към някоя от съставките, може да се прояви. Друг нежелан ефект е чувство за парене в устата, раздразненост, сухота в устната кухина. 

При продължителен прием и несъгласуваност с лекар, можете да нарушите бактериалната флора в устната си кухина и вместо да овладеете състоянието си, да привлечете патогенни микроорганизми, които да създадат огнено огнище на инфекция.

За да сте сигурни, че това няма да се случи и единственият изход от приема ще бъде положителен, трябва да спазвате всички посочени предписания и да не се самолекувате.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.