Какво представлява оптометрията – ас. Мила Драгомирова (от видео в текст)

Ас. Мила Драгомирова преподава на студентите по оптометрия в СУ “Св. Климент Охридски”.

Този текст е част от Най-добрите видеа в текст (Специализиран брой на БГ Наука)

Оптометрията е много особена специалност. Тя е много мултидисциплинарна, това е един от характерните ѝ аспекти. Нашите студенти учат и физика и химия и биология, естествено и физиология на зрението и обща на човека, след което започват да се учат на специалните оптометрични дисциплини, за да бъдат подготвени да коригират зрение и да помагат на хората със зрителни нарушения.
Много важна част от тяхната работа е да бъдат активни и в профилактиката на зрението и за навременното откриване на зрителни нарушения, така че да бъдат взети мерки и хората да виждат добре.

Оптометристите работят заедно с останалите специалисти в тази сфера на научното здраве. С офталмолозите разбира се, които лекуват болестите, защото оптометристите не лекуват болести – те коригират зрителни недостатъци.
Работим също и с оптиците, като очната оптика е част от обучението и на нашите студенти.

Защо това е толкова важно и защо са нужни повече такива специалисти? Те не са достатъчно на практика, има много голямо търсене на специалисти по оптометрия и у нас и по света. Въпреки че у нас това все още е една млада специалност и има хора, които все още не знаят какво точно правят оптометристите.
Много е важно това, защото се променят обстоятелствата и начинът, по който ние използваме зрението си. Има три основни аспекта защо има нужда от повече здравни специалисти в областта на грижите за очното здраве.


РЕКЛАМА:

***

Едната е, че живеем все по-дълго, да не използвам израза “застаряване на населението”, но продължителността на живота в съвременния ни свят за щастие е голяма и възрастните хора са все по-активни. А за да бъдат активни за тях е много важно да запазят начина си на живот, да бъдат полезни за себе си и за близките си и да виждат добре. Така че специфичните изисквания в грижите за зрението и корекцията на зрение при възрастни хора е все по-голям обем като работа.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в специализирания брой – Най-добрите видеа в текст>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: