Търсене
Close this search box.

Какво означа идиомът „Кучешките дни на лятото“?

Какво означа идиомът „Кучешките дни на лятото“?

Какво означа идиомът „Кучешките дни на лятото“?

Какво означа идиомът „Кучешките дни на лятото“?


Направи дарение на училище!***

 

Може би сте чували и използвали израза „кучешки дни“, за да опишете този период от лятото, през който времето е по-горещо от уасаби с люти чушки халапеньо. Но чудили ли сте се някога за произхода на този идиом? Не, няма нищо общо с горещината на кучетата или приготвянето на хот-дог на скара. Всъщност може да се изненадате да разберете, че изразът „кучешки дни“ всъщност е толкова древен, колкото и звездите.

Това означава, метеорологично казано, че лятото започва на 1 юни и завършва на 31 август. И така, най-горещите дни на лятото – „кучешките дни“ – продължават от 3 юли до 11 август и фразата е препратка към Сириус, „кучешката звезда“. Сириус е петата най-близка звезда, на 8,7 светлинни години от Земята. Изглежда много цивилизации са забелязали това пламтящо кълбо в небето и са му приписвали магически сили.

Древните египтяни наричали Сириус „Сотис“ и забелязали, че около времето на лятното слънцестоене тази звезда изгрява на зазоряване, точно когато Слънцето изгрява. Присъствието на тези две ярки звезди придобива културно значение, тъй като река Нил обикновено се наводнява по това време и египтяните до голяма степен са зависели от земеделието около Нил.


Разбери повече за БГ Наука:

***

По-късно гърците нарекли звездата Seirios (Сириус) или Σείριος, което на старогръцки означава „светеща“ или „изгаряща“. Древните гърци са забелязали, че има приблизително 40-дневен период, през който Сириус и Слънцето са на небето и са смятали, че това е причината за екстремните горещини.

Но римляните са измислили фразата „dies caniculares“ или „дните на кучешката звезда“, за да опишат онези знойни горещи дни. Те също добавят Сириус към красивото съзвездие Canis Major („По-голямото куче“ на латински). До 1500 г. „dies caniculares“ е преведен на „кучешки дни“ и се използва в целия англоговорящ свят.

Разбира се днес знаем, че горещите дни през лятото, не се дължат на радиация от звезда на име Сириус, а са свързани с наклона на Земята. През лятото в Северното полукълбо наклонът на Земята е причина слънчевите лъчи да падат по-директно за по-продължителни периоди от време. Ето защо дните са по-горещи и по-дълги.

 

Превод: Емел Манушева

https://science.howstuffworks.com/orions-belt.htm

What Are the ‘Dog Days of Summer’?

By: Patty Rasmussen  |  Jul 13, 2022


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.