Какво ни мотивира да се развиваме?

motivaciqta_cover.jpg

Какво ни мотивира да се развиваме?motivaciqta_cover.jpg (416×640)

Сензационният писател и журналист Даниъл Пинк хвърля светлина по един твърде некоректно експлоатиран въпрос – въпросът за „Мотивацията”, която провокира хората да се „движат напред”: както в професионален и творчески, така и в чисто личен план.

Представете си книга за мотивацията, която не е от онези книги. Прекалено много организации – не само компании, а и правителства и организации с идеална цел – все още действат въз основа на предпоставки за човешкия потенциал и индивидуалната реализация, които са остарели и се основават по-скоро на фолклора, отколкото на науката. Те продължават да следват практики от рода на краткосрочни планове за стимулиране или схеми за плащане за изпълнение на задача – въпреки все повечето доказателства, че подобни мерки обикновено не просто не действат, а често вредят. Още по-зле: тези практики не са непознати в училищата ни; отрупваме децата с модерни технологични джаджи и лесни пари, за да ги „стимулираме“ да учат. Да, посоката наистина е грешна… „Мотивацията” обаче е труд, който не само разбива на пух и прах редица заблуди, избистряйки и аргументирайки се точно и ясно по тема, с която често се спекулира и злоупотребява, но и дава решения. „Проблемът е”, казва авторът Даниъл Пинк, „че повечето фирми не са достигнали до тованово разбиране за нещата, които ни мотивират.” Тогава къде е изходът? Какъв е верният подход? Отговорите се крият в трудовете на учени, чиято работа през последния половин век ни предлага по-различен възглед за човешката мотивация.

Твърде дълго е имало разминаване между онова, което знае емпириката, и онова, което прави бизнесът – между нас самите, когато сме на работа и когато се забавляваме. Целта на „Мотивацията“ е да преодолее този разрив. В рамките на три ясно обособени части Пинк съумява да избистри всички неизвестни и да развенчае всички митове, като поставя темата в една иновативна плоскост. Първата част разглежда недостатъците на системата ни от награди и наказания и предлага нов начин за осмисляне на мотивационния фактор; тя изследва как преобладаващият възглед става все по-несъвместим с много аспекти на съвременния бизнес и живот. Втората част разкрива седемте причини, поради които външните мотиватори (като моркова и тоягата) често пораждат обратното на онова, което имат за цел да постигнат. Финалната третина въвежда начин на мислене и подход към бизнеса, основаващ се на действителния научен режим за човешката мотивация и движен от вродената ни потребност да ръководим собствения си живот, да учим и да създаваме нови неща, както и да усъвършенстваме себе си и своя свят.

Пинк е познат у нас с чудесно приетото си изследване „Изцяло ново мислене”, което (заедно с „Мотивацията“) е включено в предизвикателната и отрезвяваща поредица на ИК „Изток-Запад”, наречена „Красив ум”. В нея досега бяха реализирани такива заглавия като „12-те к работи умът” на Стивън Пинкър.


РЕКЛАМА:

***

 

index.php (457×640)


Европейска нощ на учените 2022 г.: