Търсене
Close this search box.

За какво най-често се използват Hdmi кабели?

За какво най-често се използват Hdmi кабели?

За какво най-често се използват Hdmi кабели?

За какво най-често се използват Hdmi кабели?


Направи дарение на училище!***

Често се налага да използваме телевизорите или мониторите като екрани за предаване на по-голяма картина от източници, като лаптоп, таблет, смартфон. В подобни случаи HDMI кабелът е отлично средство за предаване на висококачествена картина с висока резолюция. Това е най-популярното свързващо средство между източник и приемник на видеосигнал. За да е възможно това, предавателят на сигнала и приемникът трябва да са с подходящ изход. Каква може да е дължината на кабела и разликата между обикновените варианти и високоскоростните?

Каква дължина да изберете за hdmi кабел

Мнозина се затрудняват в определяне на максималната дължина, която се предлага на пазара и която могат да използват за връзка между две устройства. В отделните условия разстоянието между приемника и предавателя на цифровото съдържание може да е различно. Има ограничение, което се покрива от стандартите. 

Максимално разстоянието достига до 20 метра. Често се срещат и параметри от 0,5, 1м, 1,5 м и т.н. Прекалената дължина води до изкривяване на сигнала. Ако качеството на използвания материал при производството и изпълнението е високо, разстоянието може да достига и до 20 метра.

Качеството на сигнала има голяма зависимост не само от дължината на HDMI кабела, но и от използвания материал при производството му. Стандартният вариант 1.4, 720 x 1080p, 75 MHz е направен от жила с размери 24 AWG (0,205 mm²) и безкислородна мед. Висококачественият вариант 1.4, 1080 x 2160 p, 340 MHz е направен от мед 28 AWG (0,081 mm²). В тази връзка, ако категорията е “Стандарт”, то тя е с високо качество и може да предава без загуби до 15 метра. Ако се налага по-голяма дължина се препоръчва използване на допълнителен усилвател на сигнала.

Някои производители твърдят, че съдържанието на скъпи метали в състава на HDMI кабела води до увеличаване на скоростта за трансфер на данните и по-малко смущения. Това са тези, чието предназначение е предаването на картина с висока резолюция от източника до приемника, без наличие на смущения и изкривявания. Най-големият негатив от това е високата цена на крайния продукт. За да направите най-оптимален избор, при нужда от трансфер на сигнал от DVD или TV приемник, евтиният вариант е подходящ. При работа с 3D-видео, препоръките са за употреба на скъп проводник.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Напречното сечение също има значение. При стандартна дължина на HDMI кабела от 5 метра, сечението трябва да е поне с размери 28 AWG (0,081 mm2). При усъвършенствана конструкция сечението може да е и 24 AWG (0,205 mm2) при дължина на проводника от 15 метра. Основното правило е, че колкото по-дълъг е проводникът, толкова диаметърът на неговото сечение трябва да е по-голям. Приблизителните стойности за различните параметри са: 5 м – 7 мм (28AWG), 10 м – 8 мм (26AWG), 15 м – 9 мм (24AWG), 20 м – 10 мм (22AWG) и т.н.

Активните еднопосочни проводници с дължина 40 метра често са оборудвани с вграден усилвател на сигнала. Това позволява значително подобряване на качеството на картината и звука и намаляване на загубите, дори и при по-отдалечени едно от друго устройства.

hdmi кабели

Каква е разликата между обикновен hdmi кабел и високоскоростен

Съществуват няколко вида, всеки от които има своите особености:

  • стандартен – намира приложение при свързването на различни всекидневни устройства, като с лаптоп, с компютър, с DVD плейър, с телевизор. Това е възможно най-евтиният вариант за приемниците на сигнали. Използва се при липса на претенциозност относно качеството на картината и нейната висока резолюция. Звукът също не е с най-доброто качество, но е приемливо за днешните стандарти;
  • високоскоростни (High Speed) – при използване на качествени HDMI кабели с дължина 20 метра са възможни различни формати на видеото: Deep Color, 3D-технология и видео с висока резолюция (2K и 4K). Това са видовете, позволяващи бързо високоскоростно предаване на данните на големи разстояния. Те обикновено са с позлатен накрайник за постигане на най-добри резултати;
  • стандартен с интернет – трансферът на сигнала се извършва по два комуникационни канала. В случая се използва интернет връзката и HDMI за постъпващата от предавателя към приемника информация;
  • високоскоростен с интернет – подобен кабел поддържа всички High Speed функции, както и възможност за прехвърляне на данни по интернет чрез рутер и със скорост до 100 мегабита в секунда;
  • за автомобил – служи за предаване на стандартното аудио към системата на автомобила от различни източници: смартфони, таблети, лаптопи;
  • екраниран – притежава допълнителна найлонова оплетка около отделните проводници, служеща като екран срещу външни смущения.

След като вече сте запознати с отделните видове HDMI кабели, става ясно, че основната разлика между обичайния стандартен и високоскоростен вариант е в скоростта за предаване на данните. Първият осигурява максимална честотна лента от 4,9 Gbps и 165MP при поточно прехвърляне на видео. Максимално поддържаната дълбочина на цвета достига до 24 бита.

Високоскоростният (High Speed) HDMI кабел поддържа по високи скорости за трансфер, като честотна лента от 10,2 Gbps и максимум 1080MP при поточно предаване на видео. Максимумът в дълбочината на цвета достига 48 бита. Подобен модел поддържа още Deep Color и 3D триизмерно изображение. Последното осигурява стереоскопичен ефект за симулация на дълбочина в кадъра и количеството данни за предаване в секунда е значително по-голямо от това в обичайната видео картина. 

Високоскоростният вариант още осигурява възможност за трансфер на данните, чрез поддръжка на технологията Audio Return Channel (обратен аудио канал). Това позволява прехвърлянето на аудио данните без необходимост от използване на S / PDIF връзка и без допълнителна свързаност. За да е възможно предаването на данните с висока скорост, необходимо условие е свързаното оборудване също да поддържа технологията.

Често се наблюдават трудности в преценката за правилен избор на HDMI кабел. Както стана ясно, видът на използвания материал за направата играе ключова роля при определяне на скоростта за трансфер. Съществуват мнения, че позлатените накрайници значително подобряват сигнала при предаване на видео и аудио. Подобно покритие още допринася за предотвратяване на образуване на оксидни отлагания.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.