Какво може да видите в Национален исторически и археологически музей – Констанца

Автор: Мая Джамбазова

Снимка: ecomareaneagra.files.wordpress.com

Музеят за история и археология в Констанца прилича по своята сбирка на много от българските музеи. За да се убеди посетителят в близостта по отношение на историята между българи и румънци, трябва да посети тази културна институция на един от най-красивите градове в Румъния.

Лято е и много от нас се отправят на път до съседни държави със свой транспорт или организирано, с туристическа група. Една от интересните черноморски атракции в съседните ни държави е Констанца.

Градът съчетава причудлива архитектура, богато историческо минало и съвременни развлечения. Констанца е малко по-малък от Варна като площ и население. Улиците на града в централната част са прави и на пътешественика му е лесно да се ориентира в градския пейзаж.

В самия център на Констанца, на 15 мин. път пеша от морския бряг се намира Национален исторически и археологически музей – Констанца. Той се помещава в сграда с традиционна архитектура. В тази сграда музеят се помещава от 70-те години. Зданието е било издигнато в началото на миналото столетие за нуждите на градската управа, но в последствие е дарено за нуждите на експозицията.


РЕКЛАМА:

***

На първия етаж се намира билетната каса. На нея се продават билети за възрастни, деца и пенсионери, като цената за редовен билет е около 13 леи. На касата има сувенири, които представят културното богатство на Констанца, наричана в миналото от българите Кюстенджа. Пластики на експонати в музея, чаши с щампи, фланелки със забележителностите на главния град в Северна Добруджа и перла на Румънското Черноморие.

От билетната каса, направо е стълбището. То води към втория и третия етаж. На втория етаж е основната част от сбирката на културната институция в северната ни съседка. Експозицията започва с праистория. В нея има съдове от неолита, неолитни пластики, табла, разказващи за най-древната история на това място. Част от сбирката е т.нар. мислител, който представлява антропоморфна фигура, подпряна на своите горни крайници. Тя е уникална за румънската археология, защото няма много аналози по света.

Следва зала за римска археология. Като цяло на почит в Румъния е римският период от историята на местните земи. Експонатите от древен Рим са интересни. В музея се съхранява мраморен бюст на римски император. Има много монети, снаряжение, предмети на бита и накити.

Средновековната експозиция е доста по-бедна от представения в музея античен период. Няколко съда и това е всичко, което разказва за Румънското (Влашко) средновековие. Вековете XV-XVII са представени с няколко илюстровани пана, представящи величави моменти от историята на Влашко.

В трезора на музея има основно накити от различни епохи.

Румънската версия на Уикипедия дава информация за музея. Според най-голямата електронна енциклопедия, културната институция на Констанца, събираща свидетелства за историята на Северна Добруджа, е основана през 1878 г. Година по-късно е построена и сградата, в която днес се помещава музеят. В статията на Уикипедия се казва, че експозицията разполага с артефакти от цивлизациите тип Хаманджа и Гумелница. И още: с неолитни сечива, елински и римски предмети.

В Уикитравел също има статия за Констанца и абзац в нея за музея на града. И тук вниманието на читателя е насочено към елинските и римски експонати, които представляват най-голяма част от сбирката.

В сайт за туризъм в Румъния за учреждението, което пази миналото на региона си, пише:

Впечатляваща колекция от артефакти от гръцки, римски и дакоримски цивилизации е във витрините и илюстрира историята на Добруджа от каменната епоха до съвременните дни. На главния етаж се намират гръцки и римски обекти. Две статуи, еднаГликонФантастичната змия„, датираща от 3 век пр.н.е., а другата – „богинята Фортуна и Понтос„, божество на Черно море, се считат за защитници на града и пристанището и са найважните в колекцията.

Сбирката на Национален исторически и археологически музей – Констанца е подобна на това, което съдържа Варненският музей, както и столичните български музеи. И все пак, за да разбере човек, че Балканите имат сходна съдба още от дълбока древност, трябва да посети музеи в различни градове на Европейския Югоизток.

При добри познания по румънски и отзивчивост от страна на иначе любезния персонал, може да видите и залата за конференции на музея, която е с интересни стенописи.

За по-капризни посетители, трябва да отбележим, че сградата на музея в Констанца е снабдена с течаща вода и санитарен възел.

Наблизо до музея се намират малки ресторантчета и магазинчета, където човек може да похапне.

Констанца си заслужава да бъде посетена, тъй като предлага разнообразие на туристите. Край морето има музей на румънската школа в скулптурата, аквариум, а на самия морски бряг се намира казиното на Констанца, което не работи още от годините след Втората световна война, но е запазено. Любопитен факт за него е, че е изградено в стила на модернизма. Проектирано е първо за Варна от френски архитект, но в последствие управата на Констанца откупува проекта и то е издигнато на румънския бряг на Черно море.

В Констанца има множество храмове, които също са интересни от архитектурна гледна точка.

И все пак музеят в центъра на града е едно от най-любопитните места за посещение.


Европейска нощ на учените 2022 г.: