Търсене
Close this search box.

Какво са криели фараоните на древен Египет в пирамидите?

Какво са криели фараоните на древен Египет в пирамидите?

Какво са криели фараоните на древен Египет в пирамидите?

Какво са криели фараоните на древен Египет в пирамидите?


Направи дарение на училище!***

Имали ли са фараоните пищни гробни дарове?

 

Пирамидите в Гиза са грандиозни монументи, но какво има вътре в тях и в другите древни египетски пирамиди?

Когато британският археолог Хауърд Картър отвори гробницата на Тутанкамон през 1922 г., той съобщи, че е видял „чудесни неща“. Гробницата на Тут беше пълна с необикновени съкровища, включително златната посмъртна маска на Тутанкамон, златен трон и дори златни сандали. Но дали всички царски гробници в древен Египет са имали такива луксозни гробни предмети?

Отговорът е не. Докато Голямата пирамида в Гиза и други древни египетски пирамиди са невероятни монументи, погребалните предмети в тях вероятно са били относително скромни в сравнение с тези, погребани в гробниците на по-късни фараони, като Тутанкамон.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Погребенията в най-големите пирамиди може да са изглеждали доста прости в сравнение с Тутанкамон“, това казва Волфрам Грайецки, почетен старши научен сътрудник в Университетския колеж в Лондон в Обединеното кралство, който е изучавал и писал много за древните египетски погребални обичаи и гробни предмети.
Пирамидите са били използвани като гробници на египетските фараони от времето на Джосер (царувал около 2630 г. пр. н. е. до 2611 г. пр. н. е.) до Яхмос I (царувал около 1550 г. пр. н. е. до 1525 г. пр. н. е.). Повечето от тези пирамиди са били ограбени преди векове, но няколко царски гробници са останали относително непокътнати и предоставят улики за техните съкровища, казва Грайецки.

Например принцеса Неферута (която е живяла около 1800 г. пр. н. е.) е погребана в пирамида на мястото на Хавара, на около 100 километра южно от Кайро. Гробната ѝ камера е разкопана през 1956 г. и „съдържа керамика, набор от ковчези, някои позлатени лични украшения и набор от царски отличителни знаци, които я идентифицират с бога на подземния свят Озирис“, казва Грайецки.
Цар Хор (който е живял около 1750 г. пр. н. е.) е бил погребан с подобен набор от предмети, въпреки че не е бил погребан в пирамида. „Тялото на Хор е увито в лен, вътрешностите са поставени в специални контейнери, наречени канопични буркани“, казва Грайецки. „Лицето му е покрито с маска на мумия“.

 

Снимка на гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Луксор.

 

Гробницата на кралица Хетеферес, майката на Хуфу (фараонът, който е построил Голямата пирамида), е малко по-натруфена. Построена в Гиза, гробницата има легло и два стола, които са украсени със злато, заедно с керамика и миниатюрни медни инструменти, пише Грайецки в статия, публикувана през януари 2008 г. в списанието „Наследството на Египет“.

Рег Кларк, египтолог, който е автор на книгата „Закрила на вечността: Защита на древните египетски гробници от праисторията до пирамидите“ (American University in Cairo Press, 2019), казва в имейл за Live Science, че фундаметнът (долната част) на недовършената пирамида на Сехемхет (около 2611 г. пр. н. е. до 2605 г. пр. н. е.) е открита неограбена в Саккара (село на 24 км югозападно от Кайро). Саркофагът на фараона е бил празен, но археолозите са открили „21 златни гривни, златен жезъл или скиптър и различни други златни бижута“, казва Кларк. Въпреки, че това са впечатляващи погребални предмети, те не се доближават до богатствата, открити в гробницата на Тутанкамон.
Артефактите, открити в тези царски погребения, предполагат, че фараоните в пирамидите, вероятно са били погребани с гробни предмети, които са били по-скромни от тези, открити погребани с Тутанкамон, отбелязва Грайецки. За разлика от ранните фараони, гробницата на Тутанкамон е била разположена в Долината на Царете – отдалечена долина близо до съвременния Луксор, която е била използвана като място за царски погребения повече от 500 години по време на Новото царство.

„Това не означава, че Хуфу е бил по-беден от Тутанкамон. Неговата пирамида доказва обратното. Той просто е бил погребан според обичаите на своето време“, пише Грайецки в статията.
В нито една от известните египетски пирамиди не са открити големи съкровища. „Нямаше големи „съкровища“ в пирамидите, както в гробницата на Тут“, казва Ханс-Хубертус Мюнх, учен, който е изследвал и писал за древноегипетски погребални находки.
Освен това няма гробница, съдържаща огромни количества пищни гробни предмети, датирана от по-ранни времена, от построяването на пирамидите, казва Мюнх. Той отбеляза, че по време на Новото царство (около 1550 г. пр. н. е. до 1070 г. пр. н. е.), време, когато строителството на пирамиди е приключило, количеството пищни гробни предмети, погребани с царски и нецарски личности, се е увеличило.

По време на Новото царство хората, ако са имали възможност, са се опитвали да поставят голям брой богато украсени предмети в гробниците си. „Тази огромна маса от предмети в гробниците е способ само на Новото
царство“, казва Мюнх. Защо те са искали да направят точно това не е съвсем ясно.

 

 

Докато гробните предмети вътре в пирамидите са били скромни в сравнение с по-късните древни Египетски гробници, някои от пирамидите са имали твърде дълги йероглифни надписи по стените си, които днес
учените наричат „текстовете на пирамидите“. Текстовете съдържат голям брой „заклинания“ (както ги наричат египтолозите) и ритуали.
Пирамидата на Унис или Унас (царувал около 2353 г. пр. н. е. до 2323 г. пр. н. е.) е била първата пирамида, която има тези текстове по своите вътрешни стени, докато пирамидата на Иби (царувал около 2109 г. пр. н.
е. до 2107 г. пр. н. е.) е била последният известен случай, пише в книгата си „Текстовете на древните египетски пирамиди“ Джеймс Алън, професор по египтология в университета Браун (Обществото на библейската литература, 2005 г.).
Функцията на текстовете на пирамидите „е да дадат възможност на починалия да стане акх“ – дух, който съществува в отвъдния живот, пише Алън. Заклинанията имат за цел да обединят отново „ка“ и „ба“ – части от човешката душа, за които египтяните вярват, че се разделят при смъртта.

Появата на тези текстове „вероятно отразява промяна или нововъведение в идеите на древните египтяни за царския задгробен живот“, казва Алън. В по-ранни времена документи като текстовете на пирамидите може да са съществували, но по някаква причина те са започнали да се изписват по стените на пирамидите по времето на Унис.

 

Превод: Пенка Йонова
Източник: https://www.livescience.com/what-is-inside-egyptian-pyramids


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.