Търсене
Close this search box.

Какво е безжично интелигентно осветление?

Какво е безжично интелигентно осветление?

Какво е безжично интелигентно осветление?

Какво е безжично интелигентно осветление?


Направи дарение на училище!***

Не толкова отдавна интелигентните технологии, които се появиха днес, набират популярност по целия свят. Доскоро модерното безжично интелигентно осветление се смяташе за много скъпо, но сега то става все по-достъпно. Има много производители, допълнителни функции и различни видове интелигентно осветление. Нека да разберем какво е интелигентна осветителна система.

Самото дистанционно вече се премести в категорията на по-малко подходящи методи за управление – има само няколко бутона, докато на телефона можете да изпълнявате всички команди. Някои системи имат над 20 различни сценария – просто изберете този, който искате.

Предимства и недостатъци на интелигентната осветителна система

Контролът на осветлението в интелигентен дом е доста скъпа функция в сравнение с конвенционалните осветителни системи. Въпреки това цената на такава технология е напълно оправдана, тъй като има много предимства.

Спестяване на електроенергия

Интелигентната осветителна система се състои от много компоненти, които могат да регулират интензитета и количеството светлина в помещението. Сензори за движение, таймер и много други допринасят за значителни икономии на енергия.

Сега можете да контролирате осветлението в къщата, дори когато сте на достатъчно разстояние. Интелигентната технологична система може да се наблюдава чрез смартфон или персонален компютър.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Огромен набор от различни режими

Можете да намалите светлината или обратното – да увеличите яркостта, в зависимост от това какво правите. Ако четете книга – светлината трябва да е по-ярка, ако гледате любимия си сериал – по-приглушена.

Сигурност на дома

Сензор за движение, който автоматично включва светлината веднага щом забележи промени в района или в къщата, е в състояние да предотврати кражба с взлом и да изплаши нарушителите.

Разбира се, както и всяко едно друго нещо, едно безжично интелигентно осветление има някои недостатъци.

Сред недостатъците на интелигентното осветление в апартамент се откроява само високата цена на технологията. Днес обаче този проблем вече не е толкова актуален. На съвременния пазар можете да намерите интелигентно осветление от елитен клас, както и по-бюджетни модели. Основното нещо е да изберете продукти от доверени производители, на които се доверяват купувачи от цял ​​​​свят. И като цяло – цената на технологията ще зависи от броя на функциите на осветителното тяло, които искате да регистрирате.

 

Друг недостатък на интелигентното осветление е сложността на системата. Поради конструктивните характеристики в него могат да възникнат незначителни повреди, които не позволяват използването на цялата функционалност на устройствата.

 

Видове смарт лампи и контролери за осветление

Подобно на класическите осветителни тела, интелигентното осветление обикновено се разделя на няколко типа в зависимост от това къде се намират телата:

 

По-модерни аналози на полилейте

Някои модели имат вграден Wi-Fi. 

На работният плот

В допълнение към основната си функция, такива продукти изпълняват и ролята, например, на зареждане на телефон, радио, източник на светлина, когато общото електричество е изключено. 

На улицата

Отделен тип интелигентно домашно осветление, което се използва за осветяване на фасада, пътека или някоя друга отделна зона. Имат вграден сензор за движение, който включва светлината за определен период от време. Някои устройства имат така наречения астрономически таймер, който включва светлината при падане на нощта и я изключва на разсъмване.

Възможности за интелигентно осветление

Сред възможностите, налични в системата за интелигентен дом – управление на осветлението – има огромен брой функции. Нека да изброим някои от най-съществените.

  • Превключване на осветителните тела в икономичен режим.
  • Контрол на светлината във всяка стая на къщата. Не е нужно да сте в кухнята, за да включите осветлението. Можете да направите това с помощта на специално дистанционно управление, докато сте в хола или спалнята.
  • Сензори за тъмнина. Автоматично включва светлината при падане на нощта.
  • Сензори за движение. Включва светлината, бързо реагира на движението в стаята.
  • Наличие на допълнителни сценарии. Можете самостоятелно да настроите няколко сценария, като превключите, осветлението ще се промени.
  • Осветление на местността (пътеки, фасада, градина).

Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.