Какви видове монитори има?


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

Когато искате да имате качествен и функциониращ компютър, независимо дали избирате нови или втора употреба устройства, е важно да обърнете внимание на всяка една част от конфигурацията, да сте сигурни във високата производителност. 

Специалистите от онлайн магазин Kvantservice.com споделят, че сред най-важните компоненти, на които трябва да обърнете внимание, е мониторът и неговите спецификации. Можете да откриете във физическите магазини и сайтовете множество видове реновирани и евтини монитори, чиито характеристики да бъдат подходящи както за геймърски, така и за професионални цели. Имате възможност да следите промоциите и да се сдобиете с монитор от висок клас на изгодни цени.

Видовете монитори се разпределят в зависимост от няколко основни характеристики.

Марка

Видовете монитори се разграничават и по производители. Има доказани брандове, които са известни с високото качество на периферията, която предлагат. Можете да направите избор според собствените си убеждения или да се посъветвате с експерт, който да ви даде насоки.

Дизайн

Според дизайна се разграничават два вида монитори – извити и плоски. Първите имат по-специфична форма, привличаща вниманието на потребителите. За да използвате предимствата на този дизайн, е добре да се ориентирате към размери над 27 инча, защото при по-малките модели големината на извивката е почти незабележима. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

От своя страна, плоските монитори също притежават някои предимства – лесно настройване на височината и наклона, също и завъртане.

Технология на дисплей и матрица

Според технологията и вида на матриците, ще откриете следните възможности на пазара:

  • с активна матрица – при този тип се използва TFT технология. Дисплеят при тях е създаден от течни кристали. Основната разлика при работата на устройството се състои в реакцията на промени и начина на осветяване на пикселите. При модели с активна матрица има наличен микротранзистор за всяка единица, която отговаря за осветяването на екраните, което означава, че реакцията е по-бърза, резолюцията е по-добра и изображението е по-наситено;
  • с пасивна матрица – при такива модели яркостта е по-ниска, както и ограничена видимост под ъгъл.

TFT и LCD технологиите са най-често срещаните, които работят с течни кристали, осигуряващи HD картина.

Размер

Според размера на диагонала, определен в инчове, ще откриете малки, средни и големи видове периферни устройства за визуализация. Като малки се определят 17 инчовите, стандартни или средни са между 19 и 21 инча, големите са над 22 до 26, а най-големите са с размери 27 инча.


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: