Какви са предимствата на ваксинацията в САЩ

Ваксинацията в САЩ сега предлага предимството хората вече да могат да се срещат на закрито без маски.

Хората в САЩ могат да се събират в частни имоти без социално дистанциране или носене на маски за лице, след като бъдат напълно ваксинирани срещу covid-19, заявиха американските власти.

Те могат също така да посещават неваксинирани хора от едно домакинство без маски или спазване на дистанция, при условие че домакинството е с нисък риск от тежко заболяване, съобщиха в понеделник Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Счита се, че човек е напълно ваксиниран две седмици след получаване на втората доза от ваксините Pfizer/BioNTech или Moderna или две седмици след като му е поставена еднократната ваксина Johnson & Johnson.

Ръководството, което бележи значително отпускане на ограниченията, ще позволи на много семейства да се срещат отново. CDC заяви, че решението е подкрепено с множество доказателства за ефективността на ваксините срещу covid-19 за предотвратяване на симптоматична инфекция и може би на предаване на вируса.


РЕКЛАМА:

***

Докато маските за лице и социалното дистанциране продължават да бъдат важни, CDC обяви, че балансираният подход ще позволи на хората да рестартират някои от по-ниско рисковите дейности. Те добавят, че подобна награда за ваксинация може да подобри усвояването на ваксините.

Към 8 март 59 милиона души са получили първата си доза ваксина срещу covid-19 в САЩ и приблизително 31 милиона са получили втората си доза. Ежедневно се ваксинират по около 2 милиона души.

„Днешните действия представляват важна първа стъпка и се основават на най-новата наука за COVID19“, написа в туитър Рошел Валенски, директор на CDC. Новите насоки се отнасят за частни помещения като домовете на хората.

Изказвайки се на брифинг в Белия дом в понеделник, Валенски даде пример с ваксинирани възрастни родители, които сега имат право да посещават неваксинираната си дъщеря и нейните деца, при условие че не са изложени на риск от тежко заболяване.

Има граници обаче в това докъде стига разхлабването на мерките. Маските и социалното дистанциране все още ще се препоръчват на публични места и за напълно ваксинирани хора и на закрито с неваксинирани хора от повече от едно домакинство.

Валенски отбеляза, че има малък риск ваксинираните хора да се заразят с леко заболяване и да го предадат на други. По-рано изследователите предупреждаваха, че това може да доведе до мутации, които позволяват на вируса да избяга от защитата на ваксината ни, възстановявайки пандемията.

От CDC заявиха, че са уверени, в това че ваксините осигуряват известна защита срещу настоящите варианти, включително B.1.1.7, за първи път идентифициран в Обединеното кралство. Въпреки това те отбелязаха, че е по-ниска ефикасността срещу инфекция от варианта B.1.351, открит за първи път в Южна Африка. 

В САЩ има ограничен генетичен мониторинг на варианти, така че не е ясно колко широко разпространени са те в страната.

Валенски припомня, че САЩ остават в сериозна ситуация с високи нива на предаване на вируса сред обществото в цялата страна. Все още има по 58 000 нови случая на ден, въз основа на седемдневна средна стойност.

Ръководството на CDC контрастира с това на някои други страни, като Великобритания, където ваксинираните хора трябва да се дистанцират социално и да носят защитни покрития за лице, когато са в близост до други и все още имат строги ограничения за социални събирания.

Пол Хънтър от Университета в Източна Англия (Великобритания) заяви в изявление, че съветите на CDC „имат известна заслуга“, но мъдростта да се позволи на напълно ваксинирани хора да се събират зависи от степента на разпространение на вируса в дадено общество. Той каза, че Обединеното кралство все още не трябва да предприема такава стратегия.

„Разрешаването на напълно ваксинирани хора да се срещат с тези, които не са ваксинирани, само може да предизвиква проблеми“, казва Лорънс Йънг от Университета в Уорик, Великобритания, в свое изявление по темата.

 

Източник: New Science Magazine
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: