Каква е връзката между гнева и любовта към котките

Според ново проучване, хора, които страдат от психично заболяване, наречено периодично-експлозивно разстройство (IED), е два пъти по-вероятно да са били изложени на Toxoplasma gondii – паразит, който се открива в котешките изпражнения и недоготвено месо.

Проучването е публикувано в Journal of Clinical Psychiatry и е проведено от екип на Емил Кокаро от Университета на Чикаго. Били са изследвани 358 души, като е направена оценка на това дали нивата им на агресия са свързани с токзоплазмозата.

Участниците били разпределени в три групи: около една трета нямали никакви психични проблеми, една трета страдали от IED, а останалите имали други психиатрични заболявания, различни от IED, например депресия. След това учените изследвали кръвни проби от участниците, за да проверят дали те са били изложени на паразита.

Резултатите сочат, че хората, които са били изложени на него, са много по-агресивни от останалите участници в проучването. Освен това, вероятността пациентите, страдащи от IED, да са били заразени с паразита, е била два пъти по-голяма, от тази при участниците, които нямат психично разстройство.

Почти 22% от хората, които имали IED се оказали положителни на теста за токсоплазмоза, в сравнение с 9% от психически здравите участници и 16,7% от страдащите от други психиатрични заболявания.

Токсоплазмозата е изключително често срещана паразитна инфекция, като се смята, че в Америка са заразени 16 милиона души. Тя се предава чрез контакт с котешки изпражнения от заразени животни, замърсена вода и месо, което не е претърпяло достатъчна термична обработка.


РЕКЛАМА:

***

Инфекцията обикновено е латентна и безобидна при здравите хора, но е известно, че паразитът живее в мозъчните тъкани и преди е бил свързван със състояния като шизофрения и депресия.
„Все още не разбираме механизмите, отговорни за тези състояния” – казва Ройс Лий, който е един от авторите на проучването. „Може да се дължи на повишен имунен отговор, директна модулация на мозъка от страна на паразита или дори обратна причинно-следствена връзка – по-агресивните хора са склонни да отглеждат повече котки или да ядат недоготвено месо.”

Сега учените продължават изследванията си, за да проучат връзката между токсоплазмозата, агресията и IED, както и да предложат нови стратегии за диагностика и лечение на психичното заболяване.
„Ако научим нещо повече, то може да ни осигури разумен метод на лечение на IED при пациенти, които са били заразени с токсоплазмоза, като първо лекуваме латентната инфекция” – казва Кокаро в заключение.

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.news-medical.net/


Европейска нощ на учените 2022 г.: