Как зебровите амадини подпомагат невробиологията

Peripitus (CC BY-SA 3.0)
Peripitus (CC BY-SA 3.0)

Дядото на Richard Mooney, машинен инженер, не можел да си представи как птиците биха били полезни за разгадаването на човешкия мозък. „По същия начин, по който разглобяването на едноцилиндрова косачка за трева може да те подготви за това как работи турбо-двигателят V8 в състезателна кола на Формула едно” – обяснил Mooney, който е невробиолог от Duke University Medical Center. В действителност, поразителни прилики между мозъците на пойните птици и човека сега водят изследванията в областта на невробиологията в нова посока: проучването на невродегенеративните заболявания при човека.

Пойните птици и хората споделят рядката възможност да научават вокални схеми, чрез имитация – умение, което се поддържа от сходни области в мозъка. Това е така дори на генетично ниво, както демонстрира колегата на MooneyErich Jarvis, през 2014. Експресията на гените при пойните птици в тези региони на мозъка е много по-сходна с тази при човека, отколкото при пилетата, а генната експресияпри човека била по-сходна с тази при пойните птици, отколкото при макаците. 

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: http://medicina.nauka.bg/category/broij3


Европейска нощ на учените 2022 г.: