Търсене
Close this search box.

Как Венерината Мухоловка избягва малка плячка

Как Венерината Мухоловка избягва малка плячка

Как Венерината Мухоловка избягва малка плячка

Как Венерината Мухоловка избягва малка плячка


Направи дарение на училище!***

Венерината мухоловка сграбчва и заклещва своята плячка в резултат на натиск от краката на насекомите. Сега изследователи са открили химичните вещества, които предпазват месоядното растение от фалшива тревога.

Венерината мухоловка „ловува” като примамва плячката си със сладък нектар. Сензорни косъмчета, намиращи се върху растението, предизвикват затварянето на двете венчелистчета с форма на мида, които затварят плячката вътре, за да бъде разградена. Но само едно докосване не причинява затварянето на капана: нужни са поне две отделни дразнения в период от 30 секунди, за да се предизвика затварянето.

Ново проучване е открило две вещества, които трябва да достигнат критична маса, преди да се затвори мухоловката. Изследователите предполагат, че химичните вещества повишават съдържанието си докато насекомо се докосва до сензорните косъмчета на растението, помагайки да се осигури жива храна в капана, вместо парченца листа и др.

http://www.livescience.com


Разбери повече за БГ Наука:

***

Превод: Боян Василев


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.