Как тялото ни да си набави допамин по естествен път?

Как тялото ни да си набави допамин по естествен път?

Как тялото ни да си набави допамин по естествен път?

Как тялото ни да си набави допамин по естествен път?


Направи дарение на училище!***

 

Автор: Денис Топов

Какво е допаминът?

Допаминът представлява невротрансмитер, който помага за работата на мозъка, контролирането на движенията и емоционалните ни реакции, и влияе директно върху центровете на удоволствието. Това е веществото, отговорно за нашата мотивация и концентрация.


Разбери повече за БГ Наука:

***

А знаете ли как да увеличите по естествен път нивата на допамин? Представяме ви няколко от най-разпространените и леснодостъпни начини за постигането на това:

 

Консумирайте храни, богати на протеини

Както е известно, протеините са едни от основните елементи, изграждащи живите клетки, а сред протеиногенните аминокиселини изключително важна роля за синтезирането на допамин в нашето тяло играе тирозинът. Тирозин може да си набавите чрез храни като бадеми, авокадо, банани, говеждо и пилешко месо, шоколад, кафе, зелен чай, яйца, прясно и кисело мляко, диня.

 

Отделете време за творчество

Независимо дали става въпрос за рисуване, писане, музика, танц или някое друго изкуство, на творците им е добре познато това специално състояние, известно и под името flow, за което отговорен е отново допаминът – неговите концентрации в тялото нарастват значително, а това води след себе си и прекрасно чувство на удовлетворение и радост.

 

 

Спортувайте или просто се разхождайте

Тренировките и упражненията не само ни помагат да се освобождаваме от стреса, но също така повишават и нивата на допамина в тялото ни. В действителност физическото натоварване увеличава концентрацията на няколко невротрансмитери като серотонин и ендорфин. А всичко това може да бъде постигнато и дори  само с една кратка разходка.

 

 

Слушайте музика

Замисляли ли сте се защо, когато слушате музика, се чувствате толкова щастливи? Учените са установили, че слушането на музика има същия ефект като яденето на любимата ни храна. Няколко мозъчни изследвания демонстрират как слушането на музика води до увеличаване на допаминовите нива, а така също и помага на хората с болест на Паркинсон да подобрят своя фин моторен контрол.

 

Осигурете си достатъчно сън

Липсата на сън драстично се отразява на наличието на допамин на следващия ден. На свой ред това води до понижена концентрация и затруднена координация. Затова е важно по възможност да си осигурите  между 7 и 9 часа сън на денонощие.

 

 

Достатъчно светлина

В периодите на ниска експозиция на слънчева светлина нивата на невротрансмитерите също спадат, а това влияе негативно на настроението – обикновено в такива моменти хората се чувстват унили и депресирани. Затова е добре да се помни, че излагането на слънце (разбира се в разумни граници) допринася за увеличаване на допамина в нашето тяло.

 

Спрете да мислите толкова много

Знае се, че мозъкът ни е податлив на пристрастяване. Едно такова пристрастяване е прекаленото премисляне на нещата. То не само е разрушителен навик, но освен това ни довежда до объркващо състояние и душевен дискомфорт. Спокойствието е от много голямо значение за здравето на нашия мозък и психика. А това повишава и нивата на допамин в нас.

 

Усмихвайте се

Някои вярват, че усмивките на лицата ни са съпроводени с отделянето на хормони на щастието, като серотинин, окситоцин, допамин, които моментално повлияват на доброто ни настроение. Затова хората, които се усмихват често, водят наистина по-щастлив и ползотворен живот.

 

 

Зарадвайте близките си с допамин

Както споменахме по-горе, усмивките карат мозъка ни да синтезира допамин. Какъв по-добър начин да зарадвате себе си и своите близки от това да им подарите допамин? При това в буквален и преносен смисъл.

Можете да откриете колие с молекулата на допамина тук: ДОПАМИН.

 

Това ще изненада вашите близки, ще ги накара да се усмихнат и следователно ще доведе до реално отделяне на допамин от мозъка им и ще ги направи истински щастливи. Освен това колието, което винаги ще носят със себе си, ще им напомня да се усмихват, когато не са в настроение. А тяхната усмивка ще провокира вашата. Всичко това ще доведе до една верижна последователност от щастие.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.