Как правилно да зареждате лаптопа и телефона си

 

Без батерия вашият скъп лаптоп или смартфон става просто парче мъртва електроника. Тези зареждащи се устройства не са вечни и имат период на годност. С времето те започват да се изтощават по-бързо и да се зареждат по-бавно.

За да се удължи максимално животът на една батерия, тя трябва да се използва правилно, т.е. да се спазват някои препоръки, включително правилно съхранение. Ето и какво трябва да се знае.

Науката за литиево-йонните батерии                                          


РЕКЛАМА:

***

Многократно зареждащите се батерии днес се използват за смартфони, таблети, лаптопи и други устройства, но всички те използват обща технология – те са “литиево-йонни”. Както може да се очаква, те съдържат литиеви йони. Ето как работят тези батерии:

Когато батерията се зарежда, положително заредените литиеви йони се движат от един електрод, наречен анод, към другия, познат като катод. Това движение става през електролитен разтвор в батерията. То предизвиква концентриране на електрони от анода (положителната) към катода (отрицателната) страна.  Когато батерията се разрежда, протича обратният процес.

Тези електрони всъщност осигуряват електроенергията за вашия смартфон или таблет.

С годините учените са изменили формулата на химичното съединение в литиево-йонните батерии с цел да ги направят по-бързо зареждащи се, по-издръжливи и по-ефективни. Въпреки техните опити литиево-йонните батерии все още имат срок на годност. Защо е така?

Циклите на зареждане и разреждане на батериите могат да се повтарят ограничен брой пъти: поради естеството на химичните реакции, протичащи в анода и катода, се  образуват тънки слоеве от атоми, които намаляват ефективността на електродите. Срокът на годност на батериите варира, но най-често той е между две и три години. Ако забележите, че батерията на Вашия лаптоп или смартфон се изтощава бързо, може да обвините атомните натрупвания.

Зареждане и разреждане

Как можете да удължите живота на литиево-йонната батерия за колкото е възможно по-дълго? Може би сте чували, че е нужно да зареждате напълно батерията и да я оставяте да се изтощи докрай, но това няма особено значение за модерните батерии. Най-съществено е как зареждате устройството си, след като сте започнали да го използвате.

Кратките зареждания и разреждания са по-добри от пълните, защото натоварват по-малко батерията и така тя има по-дълъг живот. Започвайте да зареждате батерията, когато се е разредила до 50% и избягвайте зареждането ѝ до 100% .

Ако все пак заредите докрай батерията, не оставяйте устройството включено в нея –вместо това зареждайте батерията, както препоръчваме. Това не е проблем, свързан с безопасността: литиево-йонните батерии имат вградена защита, която ги предпазва от експлозия, ако останат включени в мрежата след пълното си зареждане. В дългосрочен план обаче, те стареят по-бързо, в случай че бъдат оставени включени, след като вече са напълно заредени.

Въпреки че по-кратките зареждания и разреждания са по-полезни за батерията, съществуват изключения. Веднъж месечно батерията трябва да бъде почти напълно изтощена, за да се калибрира. Този механизъм позволява на устройството да каже с точност колко време остава на батерията, преди да се изтощи. Честите пълни зареждания не са добра идея. Според SAMSUNG батерията не трябва да пада под 20%.

Това бяха всички препоръки. Все пак, няма нищо опасно в това да зареждате устройството си през нощта – модерните телефони и лаптопи имат механизми за намаляване на напрежението на батерията, ако устройството ви е включено през цялото време. За щастие на потребителите, всяка година има известни подобрения в технологиите.

Съхранение и основни препоръки

Литиево-йонните батерии не са издръжливи на висока температура. Препоръчително е устройствата да стоят в хладни помещения, за да не се намалява животът им. Устройствата трябва да се следят за прегряване по време на зареждането, макар че ако производителят си е свършил работата, не би трябвало да има проблем.

Друга предпазна мярка е да се използва зарядното устройство, което е придружавало телефона при покупката, или да инвестирате в добър негов заместител. Това ще гарантира, че зарядното устройство е безопасно за вашата батерия и е годно за качествено зареждане. Оригиналното зарядно на вашето устройство е най-подходящо за гарантиране на дълъг живот на батерията.

Ако няма да използвате своето устройство продължително време, е препоръчително да го оставите заредено на 50%, както препоръчват Apple и други източници. Изключете устройството си, докато не го използвате и не забравяйте да го държите в „златната среда“ (нито прекалено топло, нито прекалено студено).

Превод: Петър Евтимов

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: