Жена изобрети нов вид пластмаса, която се разлага във вода за минути

Проблемът с пластмасовото замърсяване се трупа с десетилетия, а намирането на начини за решаването му се превърна в основен приоритет. Всяка година в света се произвеждат милиони тонове пластмаса, а половината от тях са изделия за еднократна употреба, които се използват само веднъж, но остават в природата стотици години.

Всички ние използваме пластмасови предмети в ежедневието си и вероятно е невъзможно да си представим живота без тях. Но конвенционалната пластмаса не е екологична и когато се изхвърля, тя може да остане в природата в продължение на десетилетия и дори векове, което представлява заплаха за животните и хората.

Шарън Барак, инженер-химик от Израел, намира начин да намали периода на разлагане на пластмасата от векове на минути. Шарън работи в компания за производство на пластмаса. Един ден тя решава да напусне работата си, за да помогне на света да се бори със замърсяването.

Според експертите, средното време за разлагане на битовите отпадъци в природата е 50 години за пластмасови чаши, 200 години за сламки и 450 години за пластмасови бутилки. Барак си поставя за цел да създаде продукт, който да изглежда и функционира като пластмаса, да се разлага във вода, без да навреди на природата в същото време. И тя го направи!

Още идеи как да се грижите за природата


РЕКЛАМА:

***

Шарън и екипът й прекарват много време в смесване на много различни компоненти, докато най-накрая откриват правилната формула. Измислената “фалшива” пластмаса се състои от 100% екологични материали, които лесно се разграждат във вода и стават част от природата.

Ако една торба от този продукт случайно попадне в океана, тя ще се самоунищожи само за няколко минути, без да представлява заплаха за морските животни, за разлика от обикновената пластмасова торбичка.

Освен това, новото изобретение не се нуждае от сложен процес за рециклиране. Когато използвате даден елемент и вече не се нуждаете от него, можете просто да го изхвърлите в канализацията. Както пише на уебсайта на екипа, производственият процес също не е толкова сложен – редовното производство на пластмасови торбички може да бъде адаптирано, за да продуцира този иновативен продукт.

Сега Шарън и нейният екип развиват своя мащабен проект за по-чисто и по-безопасно бъдеще за всички нас.

Шарън вижда огромен потенциал в този биоразградим пластмасов заместител, който тя създава. Той може да се използва за опаковане на храни, производство на бутилки и всякакви други цели, при които е приложима обикновената пластмаса. Барак и нейният екип работят усилено, за да представят своето изобретение на света, и вярват, че масовото производство на екологична „фалшива“ пластмаса ще направи света по-добро място за живеене.

Още статии на с лайфстайл насоченост


Европейска нощ на учените 2022 г.: