Търсене
Close this search box.

Изследване: Вейпингът не отваря вратата към пушенето

Изследване: Вейпингът не отваря вратата към пушенето

Изследване: Вейпингът не отваря вратата към пушенето

Изследване: Вейпингът не отваря вратата към пушенето


Направи дарение на училище!***

Проучване в няколко държави показва по-бързо намаляване на пушачите, ако бездимните алтернативи са популярни и подкрепени от здравни стратегии.

 

Световни учени опровергаха един от най-големите митове за иновативните бездимни алтернативи – проучване доказа, че електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн и никотиновите торбички не водят до увеличаване на пушачите. Дори напротив – в страните, в които иновативните никотинови продукти са популярни, продажбите на цигари намаляват. Изследването на Лондонския университет „Кралица Мери“ се финансира от Националния институт за изследване на здравето и здравните грижи (NIHR) на Великобритания. 

Това е най-изчерпателното проучване до момента, което поставя въпроса дали електронните цигари служат като вход към пушенето или имат принос като средство за отказ от цигарите. Категоричният извод е, че електронните цигари и подобни алтернативни системи за доставяне на никотин, не насърчават пушенето.  Въпросът беше детайлно дискутиран и по време на годишното събитие Е-cigarette Summit в Лондон, което събра учени и специалисти по обществено здраве от цял свят. 

Тези продукти  ускоряват намаляването на тютюнопушенето като се конкурират с традиционните цигари. Необходими са обаче още данни, за да се установи в какъв мащаб, посочват учените.  


Разбери повече за БГ Наука:

***

Експертите сравняват промяната в нивата на тютюнопушене в различни държави, в които популярността на вейпинга и регулациите спрямо новите продукти също се различават. Избрани са държави със сходни в началото проценти на пушачите и продажби на цигари на глава от населението, но с различен подход и различно включване на бездимните алтернативи в здравните стратегии. Изследването сравнява Обединеното кралство, където електронните цигари се използват за отказване от пушенето, със Съединените щати и с Австралия, в която е забранена продажбата на електронни цигари, съдържащи никотин. Разглеждат се и взаимодействията между тютюнопушенето и алтернативите на никотина, които са популярни в други страни – никотинови торбички в Швеция и устройствата с нагряване на тютюн в Япония и Южна Корея.

Спадът на пушачите в Австралия е по-бавен, отколкото в Обединеното кралство. Пушачите там намаляват  по-бавно, отколкото в Обединеното кралство и САЩ сред младите хора и хората от уязвимите социално-икономически групи. За сметка на това на Острова елиминират вредния навик далеч по-бързо и се отбелязва спад в продажбите на цигари, по–голям отколкото в Австралия, известна с рестрикциите си. Данните за Япония, където се увеличава делът на нагреваемите тютюневи изделия, показват значителен спад в продажбата на цигари. „Резултатите от това проучване оборват опасенията, че достъпът до електронни цигари и други никотинови продукти крие риск да насърчи тютюнопушенето. Няма признаци за това, но има данни, че те всъщност се конкурират с цигарите“, каза по време на форума проф. Питър Хайек, директор на Отдела за изследване на здравето и начина на живот към Института за здравеопазване на населението Улфсън в „Кралица Мери“.

„Страните, които са възприели по-прогресивна позиция спрямо електронните цигари, не отчитат вредно въздействие върху нивата на тютюнопушене. Ако не друго, резултатите показват, че по-вероятно е в тези страни електронните цигари да са заместили цигарите, които са далеч по вредният избор на пушача“, посочва и съавторът на изледването проф. Лион Шахаб, клиничен психолог от Юнивърсити Колидж Лондон. Има нужда от още данни, за да стане ясно какъв е мащабът на прехода от горими към негорими тютюневи изделия, сочи анализът на експертите по обществено здраве.  

Разпространението на пушене на цигари, електронни цигари и цигари или само употреба електронни цигари сред възрастни (на 16+) в Англия между 2010 г. и 2023 г. 

 

Пробивът в борбата с тютонопушенето на Великобритания

В последните години вейпингът направи истински пробив в английските услуги за спиране на тюнюнопушенето. От началото на годината на Острова е в ход масова кампания „Замени, за да спреш“, в която правителството дава безплатни вейпове на 1 млн. души, за да ги стимулира да спрат цигарите. Това се случва на фона на 13% пушачи, 60% от които искат да кажат „Стоп“ на вредния навик. Статистиката в Обединеното кралство показва, че 95% от опитите за това са неуспешни, ако не се случват с подкрепа и завръщането към дима е факт след по-малко от година.  

„Един от ключовите моменти за добрите резултати във Великобритания е, че на електронните цигари не се гледа като на предписана терапия, а като на потребителски продукт, който наподобява навиците на пушача, но е с 95% по-малко вреден. Много е важно също, че преминаването на вейпинг за пушачите вече не е само възможност, но и подкрепена от правителството практика“, казва клиничният консултант от организацията „Нов никотинов алианс“ Лиз Рос, подчертавайки, че няма по-вредни тютюневи продукти от цигарите и другите горими продукти. 

Трябва да комбинираме най-добрия с най-популярния начин да се откажат цигарите – по-малко вредният начин за прием на никотин с електронните цигари. Ако изборът е между пушене и вейпинг, изберете вейпинг. Ако изборът е между вейпинг и чист въздух – изберете чистия въздух“, посочи по време на световния форум Мартин Докрел, ръководител на Програмата за контрол на тютюнопушенето към бившата Агенция за обществено здраве на Англия (Public Health England). 

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.