Изследване хвърля светлина върху нови светове от лава

Изследване хвърля светлина върху нови светове от лава

Изследване хвърля светлина върху нови светове от лава

Изследване хвърля светлина върху нови светове от лава


Направи дарение на училище!***

 

Въведение

Магмените светове са едни от най-загадъчните и интересни обекти в космоса. Те са масивни екзопланети, покрити с океани от лава и са толкова близо до своите звезди, че имат изключително екстремни климатични условия. Новото изследване, публикувано в The Astrophysical Journal, разкрива как тези магмени океани влияят на свойствата и развитието на тези планети.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Какво ново разбрахме?

Изследователите откриха, че магмата може да направи тези планети по-плътни от твърдите планети със сходни размери. Това се дължи на изключително компресиращата природа на лавата. Освен това, магмата може да влияе на структурата на вътрешните слоеве, обгръщащи ядрото на планетата.

 

Защо това е важно?

Разбирането на природата на тези светове от лава може да ни даде подсказки за развитието на Земята и други твърди планети. Например, магмени океани могат да задържат важни елементи като кислород и въглерод за милиарди години, което може да има последствия за обитаемостта на планетите.

Изследването подчертава, че не можем да разберем тези планети само чрез измерване на тяхната плътност. Вместо това, учените трябва да се фокусират над други параметри, като флуктуациите в повърхностната гравитация на планетата, за да тестват своите теории.

 

Източници:

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.