Изследователи създадоха първите клетки -„зомби“

Автор
Неделин Бояджиев
la-cellule-zombie-creee-par-les-chercheurs-photographiee-au-cours-des-premiers-stades_57803_w460.jpg

Учени успяха да създадат за първи път клетка „зомби“. Става дума за мъртва клетка, която остава напълно функционална. Хм…

Биологично мъртъв организъм може ли все още да функционира? Изправени пред такъв въпрос, по-голямата част от запитаните, да оставим феновете на научната фантастика настрана, ще се изкуши да отговори с „не“. И все пак, американските учени са постигнали голям подвиг, който може да ни накара да преразгледаме своя скептицизъм. За първи път, те успяха да създадат клетка „зомби“, която, макар и мъртва, продължава да бъде активна и функционална.

А онова, което е още по-интересно, е, че в това ново състояние клетката е бъде по-дейна, отколкото – дори по време на своя живот. За да постигнат този резултат, учените от Sandia National Laboratory и Университета на Ню Мексико, покрили клетки от бозайници с разтвор, съдържащ силиций, за да създадат броня около мембраната на живите клетки. Тяхната цел била да се сравни поведението на зомбираните клетки при екстремни температури и налягане, които една жива клетка обикновено не може да понесе.

Учените са загрявали зомбираните клетки до 400 ° C, което довело до изпаряване на органичната им материя. Въпреки това, преди да умре, всяка клетка оставила живата си структура в силициевия диоксид – триизмерно съвършено копие на минерализираните си структури и сложната си функционалност, доколкото това е възможно. Точността на това копие е такава, че спиралата на клетъчната ДНК е запазена. Най-изненадващото е, че дори и мъртва, клетката продължава да изпълнява някои от бившите си функции.

Клетките – „зомбита“ се оказали по-устойчиви. Изненадващо, мъртвите клетки се проявили като по-висши от своя жив предшественик, благодарение на биологичните свойства на силиция, който може да издържа на температури и налягания, на които живите клетки никога не биха могли да издържат в живота си. Новите клетки-зомбита са мост между химията и биологията.


РЕКЛАМА:

***

По материали от:

http://www.maxisciences.com/

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: