Изследовател на прилепи спечели докторантската стипендия за 2021

Ния Тошкова, докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките е носител на докторантската стипендия на фондация Карол Знание за тази година. Тя спечели подкрепата на журито в сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурса.

Темата на нейната работа е Стареене и имунна система на прилепите през зимата. Това обаче е само един аспект от изследванията на Ния, която изучава прилепите от 13 години. Има богато портфолио с национални и международни проекти и отличия по цял свят.

Научните ѝ интереси са в сферата на екофизиологията, имунологията, пещерната микробиология и хироптерологията (науката, която се занимава с изследването на прилепите). В  работата си съчетава високотехнологичен молекулярен анализ с класически микробиологични методи и теренни приключения. Те са я отвеждали на Хаваите, Малайзия, Панама, Индонезия и редица други страни по света.

Освен страстен учен прилепар, Ния Тошкова е и страстен пътешественик, обичащ предизвикателствата – гмуркане, катерене или алпинизъм. Преди години предприема шест месечна експедиция в Африка, където преминава 12 000 км на колело от Кайро до Кейптаун. 

С изследване на пещери се занимава още от гимназията, запалил я Боян Петров. Участвала е в множество пещерни експедиции в България и няколко европейски държави. Дала е име на няколко новооткрити галерии във вулканична пещера на Хаваите. 


РЕКЛАМА:

***

Преди пет години започва работа по проекти с Университета в Копенхаген, откъдето е и единият ѝ научен ръководител на дисертационния труд.

О 2009 г. досега Ния работи в Национален природонаучен музей при БАН, където е част от Центъра за изследване и защита на прилепите ЦИЗП и Центъра по биоспелеология. Основател и координатор е на Клуб за научни дискусии, основен организатор на изложбите: „Боян Петров, следи в науката“ и „Диви пандемии“, организатор на Нощ на прилепите в България (2009-2018) и е сертифициран гид в музея от 2010 г. Съосновател е на „Академията за малки изследователи“ към музея и съавтор на първия и засега единствен пътеводител из експозицията на музея „Приказка за един музей“.

Ния Тошкова е известен комуникатор на науката и преподавател. Финалист във FameLab, участник в Софийския фестивал на науката и Европейска нощ на учените.

Фондация Карол Знание връчва годишна докторантска стипендия в размер на 8000 лв. от 2018 г. като продължение на докторантската програма на финансова група Карол.

Кои са другите носители на отличието вижте тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: