Изследовател фалшифицирал над 70 експеримента

Бивш учен от Университета на Мичиган и Университета на Чикаго фалшифицирал над 70 експеримента със сърдечни клетки, според Office of Research Integrity.

Retraction Watch съобщи, че Ricky Malhotra твърдял, че е провел 74 експеримента, което никога не се е случило и фалшифицирал повече от 100 Уестърн блота. Бившият изследовател на Университета на Мичиган и Университета на Чикаго признал това. За период от шест години той подал три заявления за финансиране към Националните институти по здравеопазване на САЩ, а през 2010 негов труд (засягащ фалшивите проучвания) бил публикуван в Journal of Biological Chemistry, според обобщение на случая, публикувано от Office of Research Integrity (ORI). Агенцията отбелязва, че Malhotra се е съгласил да оттегли статията в JBC.

Malhotra е казал на ORI, че не планира да кандидатства за финансиране от US Public Health Service. Ако го направи през следващите 5 години, работата му ще бъде поставена под надзор и ще трябва два пъти годишно да осигурява доклади, за да потвърди легитимността на проучванията си.

Превод: Росица Ташкова


РЕКЛАМА:

***

Източник: www.the-scientist.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: