Излагането на някои химикали в пластмасата се свързва с детското затлъстяване

Проучване установява, че заместителите на химикала BPA не са безопасни за потребителите.

Излагането на често срещани в пластмасата и консервираните храни химикали може да играе значителна роля за детското затлъстяване според проучване, публикувано в Journal of the Endocrine Society.

Бисфенол S (BPS) и бисфенол F (BPF) са химикали, които се произвеждат и използват в определени видове пластмаса, в алуминиевите консервени опаковки и други. Тези химикали се използват като заместители на бисфенол А (BPA), добре познат на ендокринната система химикал, който вреди на човешкото здраве с намесата си в работата на хормоните ни.

„Това проучване е важно, тъй като тези химикали са много често срещани в САЩ. Употребата на BSP и BPF нараства ежедневно, тъй като производителите заместват BPA с тези химикали, което увеличава честотата на излагането с тях“, твърди авторът на проучването Мелъни Джейкъбсън (Melanie H Jacobson), доктор по медицинските науки в Медицински Университет в Ню Йорк. „Въпреки че начинът на хранене и липсата на движение все още се смятат за основна причина за затлъстяването, това проучване предполага, че излагането на химикали може да играе значителна роля, особено сред децата.“

В това проучване изследователите използват данни от Американското национално изследване на здравето и храненето, за да оценят връзката на BPA, BPS и BPFс телесната маса на деца между 6 и 19-годишна възраст. Децата, които имат по-високи нива на BPS и BPF в урината си, е по-вероятно да имат затлъстяване, в сравнение с тези с по-ниски нива.


РЕКЛАМА:

***

„В предишно проучване открихме, че предшественикът на BPS и BPF– BPA се свързва с висока честота на затлъстяване сред американските деца. Настоящето изследване затвърждава тази тенденция с по-новите версии на този химикал. Замяната на BPA с подобни химикали не намалява вредите, които излагането на тези вещества нанасят върху нашето здраве“,твърди Джейкъбсън.

Други автори, включени в това изследване са: Miriam Woodward, Wei Bao, Buyun Liu и Leonardo Trasande от Нюйоркския Университет по медицина.

Проучването е получило финансова подкрепа от Националния институт за обществено здраве (National Institute of Environmental Health Sciences).

Превод: Мая Александрова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: