Изгорена в пожар костенурка получава собствена 3D-принтирана коруба

Костенурка получава втори шанс в живота, след като екип дизайнери от Бразилия направиха коруба специално за тежко пострадалото влечуго.

The Animal Avengers – екипът, който спасил костенурката, се състои от 3D-дизайнер (Cicero Moraes), четири ветеринарни лекаря (Roberto Fecchio, Rodrigo Rabello, Sergio Camargo и Matheus Rabello) и стоматолог-хирург (Paul Miamoto). Групата комбинира технологията с любовта на членовете си към животните, за да създава иновативни начини за оказване на помощ на осакатени същества. Вече са спасили седем животни, които иначе щяха да бъдат евтаназирани.

„Костенурката Фреди беше открита край пътя в началото на 2015. Тя е била жертва на пожар и корубата ѝ се е запалила, като 85% от структурата ѝ са изгорели” – разказва Moraes. Фреди е бил занесен на Rodrigo Rabello в Бразилия.

Moraes обяснява, че иначе женската костенурка е кръстена Фреди, защото изгореният ѝ „гръб приличал на лицето на Freddy Krueger”.

Moraes казва, че процесът по принтиране на 3D-коруба на костенурка е „относително прост”.


РЕКЛАМА:

***

3D-дизайнерите снимали Фреди, както и една здрава костенурка, и след това програмирали дизайна на персонализираната коруба-протеза и я принтирали, слой по слой, с 3D-принтер. След това, корубата била прикрепена към Фреди по хирургичен път. Дори един художник нарисувал на ръка повърхността на корубата, за да се слива с природната среда.

Moraes казва, че преди групата му е създавала 3D-принтиран клюн на тукан, на гъска, на папагал и на Ара.

Превод: Росица Ташкова

Източник: ABC News


Европейска нощ на учените 2022 г.: